Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Integračné centrum Košického kraja pomôže cudzincom aj nájsť si prácu

Na snímke slávnostné otvorenie Integračného centra košického kraja v Košiciach 20. júna 2022. Foto: TASR František Iván

Centrum bude poskytovať pomoc napríklad pri vypĺňaní tlačív a žiadostí, pri výučbe slovenčiny alebo s orientáciou na trhu práce.

Košice 20. júna (TASR) – Integračné centrum Košického kraja, ktoré poskytne pomoc obyvateľom Ukrajiny zasiahnutej vojnou, ale aj ďalším cudzincom, otvorili v pondelok v Košiciach. Vzniklo ako iniciatíva organizácií dlhodobo pôsobiacich v sociálnej, právnej oblasti, psychologickej pomoci, bývania či zamestnávania. Jeho prevádzkovateľom je Nadácia DEDO, záštitu má nad ním Košický samosprávny kraj (KSK).

Centrum bude poskytovať pomoc napríklad pri vypĺňaní tlačív a žiadostí, pri výučbe slovenčiny alebo s orientáciou na trhu práce. Okrem toho bude poskytovať poradenstvo o voľnočasových aktivitách. Jeho cieľom je ponúknuť čo najširšie portfólio služieb na jednom mieste, informoval samosprávny kraj.



Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku v integračnom centre nájdu pomoc nielen tí, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine, ale všetci cudzinci, ktorí si za svoj domov vybrali Košický kraj. "Integračné centrum pomôže cudzincom s administratívou aj priamo na úradoch či s hľadaním zamestnania. Vidíme totiž príležitosť, aby zamestnávatelia v kraji, ktorí dlhodobo nedokážu obsadiť niektoré pozície, našli dobrú pracovnú silu. Ponúkne komplex služieb v sociálnej, psychologickej i právnej oblasti," uviedol.

Aby bola pomoc cudzincom cielená a efektívna, kraj spojil sily s organizáciami a združeniami Nadácia DEDO, Liga pre ľudské práva, Mareena, Človek v ohrození, ETP Slovensko, Všetci pre rodinu, Dorka, Oáza – nádej pre nový život a Arcidiecézna charita Košice.

Na snímke slávnostné otvorenie Integračného centra košického kraja v Košiciach 20. júna 2022.
Foto: TASR František Iván


"Každá z organizácií bola prakticky od vypuknutia vojny na hraniciach. Všetci si však uvedomujeme potrebu dlhodobej pomoci pri začleňovaní sa cudzincov do spoločnosti a práve preto vznikla myšlienka vytvorenia integračného centra, do ktorého každá z organizácií vkladá svoje skúsenosti a know-how. Je to jedinečné konzorcium silných partnerov a preto veríme, že budeme schopní poskytovať profesionálnu odbornú pomoc a poradenstvo všetkým, ktorí to potrebujú," povedala riaditeľka centra Katerina Miklei.

Centrum na Strojárenskej 3 v Košiciach bude otvorené každý pracovný deň od 8.30 do 16.00 h. Cudzinci si môžu v ňom rezervovať termín osobne, telefonicky alebo emailom. K dispozícii je bezplatná infolinka na čísle 0800 222 550 a e-mailová adresa ic@nadaciadedo.sk.

Centrum je podporené z neinvestičného fondu Donio v rámci iniciatívy Kto pomôže Ukrajine.