Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Rímsky tábor v Iži bude medzinárodnou letnou školou archeológie

Letná škola Iža 2022. Foto: TRUNI/Barbora Likavská

Letná škola klasickej archeológie je súčasťou povinnej praxe pre študentov bakalárskeho aj magisterského stupňa štúdia na Trnavskej univerzite.

Trnava /Iža 29. júna (TASR) - Rímsky tábor v Iži pri Komárne ako pamiatka UNESCO je jednou z možností, kde sa študenti môžu stretnúť s lokalitou klasickej archeológie. Už od 10. júla sa tam bude konať letná škola, kde sa oboznámia s metódami terénneho archeologického výskumu, spôsobmi jeho dokumentovania a bezprostredne aj s nálezmi z obdobia 1. až 4. storočia. Informovala o tom koordinátorka a organizátorka letnej školy Miroslava Daňová z Trnavskej univerzity (TU).

Letná škola klasickej archeológie je súčasťou povinnej praxe pre študentov bakalárskeho aj magisterského stupňa štúdia na Trnavskej univerzite. "Záujem o výskum prejavili aj kolegovia z Masarykovej univerzity v Brne a Karlovej univerzity v Prahe, preto sme sa rozhodli tento rok usporiadať letnú školu v medzinárodnom rozmere a okrem nich sme pozvali aj študentov a kolegov z Jagellonskej univerzity v Krakove a Univerzity Eötvösa Lóranda v Budapešti. Našu iniciatívu uvítal aj Vyšehradský fond, ktorý tento projekt financuje," uviedla Daňová. Vedúcim výskumu na lokalite je Ján Rajtár z Archeologického ústav SAV, ktorý spolu s Klárou Kuzmovou z TU tam začal výskumy už v roku 1978. Zachované sú fragmenty múrov opevnenia, kasárenských budov a od minulého roka sa pokračuje aj s výskumom časti rímskych kúpeľov, ktoré patrili k bežným štandardom rímskych táborov.

Mladí si podľa Daňovej priamo v teréne overia svoje znalosti epigrafiky, výroby tehál, kostených výrobkov, keramiky, dokumentácie archeologických nálezísk, ale získajú aj informácie o archeologických výskumoch pod vodou. Tiež navštívia zbierku rímskych kamenných pamiatok v lapidáriu Podunajského múzea v Komárne, múzeum v Iži aj novootvorenú expozíciu venovanú Rimanom v maďarskom Komárome.