Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

J. Andrejko: Mesto má veľké rezervy v získavaní financií z eurofondov

Na archívnej snímke Ján Andrejko. Foto: TASR - Dano Veselský

Rozhovor s Andrejkom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na post primátora mesta Prešov.

Prešov 22. októbra (TASR) - O post primátora Prešova sa v jesenných komunálnych voľbách bude uchádzať súčasný náčelník mestskej polície Ján Andrejko. Kandiduje ako nezávislý s podporou strany Smer-SD. Rozhovor s Andrejkom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na post primátora mesta Prešov.





- Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta? Kandidujete ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán? -



Som aktívny 31 rokov v sektore samosprávy bez jedinej kauzy. Na pozícii náčelníka prešovskej mestskej polície (MsP), ale aj ako prezident Združenia náčelníkov, obecných a mestských policajtov SR, kde koordinujem spoluprácu 120 náčelníkov mestských polícii, som zažil mnoho a veľa som sa toho aj naučil. Je dôležité mať jasnú predstavu, ako veci zlepšiť, ale podstatné je sa aj nebáť prekážok, ktoré pri realizácii plánov vzniknú. Keď som sa pred rokmi stal prezidentom združenia náčelníkov, sľúbil som kolegom, že sa pobijem za lepšie sociálne zabezpečenie a lepšie dôchodky pre mestských policajtov. Po mnohých rokovaniach sa mi podarilo presvedčiť pre dobrý zákon 136 poslancov Národnej rady SR zo 138, spojiť pre riešenie lepších podmienok politicky odlišné spektrum ľudí a vybojovať lepšie dôchodky, a tak aj lepšie životy pre 2500 rodín mestských policajtov. Dôvodom mojej kandidatúry je presvedčenie, že Prešov má čo ponúknuť všetkým generáciám, mladým perspektívu dobre zaplatenej práce a seniorom aktívnu a pokojnú jeseň života. Východ a v rámci neho aj Prešov potrebuje hlavne dobre platenú prácu. Kvalitná ponuka práce udrží mladých ľudí v Prešove a tým, ktorí museli pre prácu odísť, zase umožní vrátiť sa naspäť do svojho rodného mesta. Iba perfektne fungujúca samospráva, kde pracujú špičkoví odborníci, vráti mestu perspektívu. Na post primátora kandidujem ako nezávislý kandidát s podporou strany Smer-SD. Vážim si túto dôveru a vnímam ju ako ocenenie mojej doterajšej viac ako 30-ročnej práce v prešovskej samospráve. Chcem povedať ľuďom, že som tu pre nich a spojiť aj názorovo možno odlišné skupiny obyvateľstva v túžbe v perspektívnejšie zajtrajšky. Ten sen máme všetci rovnaký a len v spolupráci ho dotiahneme do úspešného konca.





-V akom stave sa podľa vás nachádza mesto, aké najväčšie pozitíva a negatíva v ňom vnímate?-



Mesto má veľké rezervy v získavaní financií z eurofondov, potrebujeme vypracovávať projekty nie cez externé firmy, ale zaplatením kvalitných odborníkov na mestskom úrade. Tiež sa nemôže stať, že potenciálny investor je na mestskom úrade posielaný od dverí k dverám, až nakoniec znechutený stratí záujem investovať a vytvárať pracovné miesta pre Prešovčanov. To sa musí zmeniť. Takisto nejde žiadna pomoc zo strany mesta k lokálnym podnikateľom, ktorí tu dlhodobo vytvárajú pracovné podmienky. Pozitívom sú pre mňa naši šikovní mladí ľudia, ktorí sú odhodlaní pracovať, ale nemajú možnosti a podmienky ako mladí ľudia na západe. Tam majú o nich aj záujem a finančne adekvátne ohodnotenie, preto sa tam vedia udržať a, žiaľ, aj odísť natrvalo z Prešova.





-Akým problémom mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Všetko, čo som spomenul v odpovedi na predchádzajúcu otázku, sú problémy, ktorým mesto Prešov čelí a je nevyhnutné ich odstrániť vhodnými riešeniami pre občanov. Čo sa týka výziev, tých je mnoho. Potrebujeme nový územný plán, prekopať organizačnú štruktúru na mestskom úrade, aby odbory boli riadené odborníkmi namiesto politikov. Neopakovateľnou príležitosťou sú eurofondy, ktoré dnes nevieme využívať. Obrovskou výzvou je aj Delňa, kde vieme vďaka vrtu vytvoriť jednak akvapark, ale aj spôsob, ako vykurovať sídliská v dobe energetickej krízy a odľahčiť tak rodinné peňaženky občanom a odbremeniť aj náklady na energie pre budovy, v správe mesta, ako sú napríklad aj školy a pre mestský rozpočet.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v meste zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Mesto Prešov vymiera, dnes tu máme o 10.000 menej obyvateľov oproti situácii spred desiatich rokov. Mojou prioritou je priniesť do nášho mesta život a mladých ľudí so svojimi rodinami. To dokážeme len pritiahnutím investorov do mesta, aby sme poskytli možnosť dobre zaplatenej práce. Potrebujeme nový územný plán, ktorý by riešil parkoviská, križovatky či kruhové objazdy v meste, ale aj zeleň. Máme tu množstvo šikovných športovcov, ktorí hrdo reprezentujú mesto Prešov a my im musíme vytvoriť vhodné podmienky. Potrebujeme zrenovovať športoviská a konečne aj vybudovať futbalový štadión, ktorý dnes ako tretie najväčšie mesto na Slovensku nemáme. V rebríčku územných oblastí sme mestom s najvyšším počtom dopravných nehôd za uplynulý rok, preto netreba čakať len na vyššie tresty, ale dôležitá je aj preventíva a výchovou začať už u našich detí. Tú môžeme aplikovať len vďaka mestským detským dopravným ihriskám a rôznym programom, ktoré tak vieme využívať. Prešovania neustále volajú po živote v centre mesta a lokálni podnikatelia v centre o podporu zo strany mesta, zaslúžia si to. Zrenovovať Delňu nielen pre Prešovčanov, ale aj ako podporu turizmu, aby ostali peniaze v meste.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Kandidujem ako nezávislý kandidát na primátora, ktorý sa nepozerá na poslancov na základe straníckeho trička, ale na základe odbornosti a úprimnej snahy pracovať pre Prešov. Z pozície náčelníka MsP Prešov roky intenzívne prichádzam do kontaktu a spolupracujem s mnohými poslancami. No a zo skúsenosti viem, že sa zanietení a erudovaní poslanci nachádzajú v rôznych stranám alebo sú nezávislými kandidátmi. Všetci sme predsa Prešovčania a všetko máme spoločne robiť pre naše mesto. Keď hovorím, že na mestský úrad je potrebné dostať odborníkov, potvrdzujem to aj teraz, keď na mojej kampani pracujem s odborníkmi, ktorými som sa obklopil a ktorých názory a poznatky sú potrebné pre lepší Prešov. Platí, že nikdy nedosiahneme individuálne toľko, ako keď spojíme svoje sily a budeme spoločne pracovať v prospech Prešova a jeho obyvateľov.



Okrem Andrejka kandidujú v Prešove na post primátora Zuzana Bednárová (KDH), Peter Benčík (nezávislý), Artúr Benes (nezávislý), Renáta Bobáková (Hnutie Občan Národ Spravodlivosť), Martin Eštočák (nezávislý), Pavel Hagyari (Starostovia a nezávislí kandidáti, Sme rodina), Jozef Kubica (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), Marek Kurta (Republika), Ľuboš Micheľ (Hlas-SD), František Oľha (SaS, PS, Spolu-OD, DS, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Dobrá voľba a Umiernení), Ján Štovka (nezávislý).