Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

J. Berényi: Vítam podporu strany Most-Híd

Predseda strany SMK József Berényi. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

József Berényi dúfa, že po vyhlásení výsledkov volieb budú vzťahy medzi SMK a Most-Híd vyrovnanejšie.

Dolné Saliby 10. novembra (TASR) - Po voľbách do VÚC má Strana maďarskej komunity (SMK) viac regionálnych poslaneckých kresiel ako predtým. Absolvovali sme veľmi úspešné voľby. Konštatoval to pre TASR predseda SMK József Berényi.

"Na konci volebného obdobia sme mali 36 župných poslancov, teraz ich máme 38. Okrem toho sme podporili jedného nezávislého, takže spolu je to 39," priblížil predseda. Zdôraznil, že v kľúčových okresoch SMK vyhrala, dokonca v okrese Levice, kde osem rokov nemala strana zastúpenie pribudol jeden poslanec. V Nitre má rovnako SMK o jedného poslanca viac, v Košiciach SMK má ten istý vplyv ako predtým. V Trnave ostalo rovnako ako predtým 11 poslancov.

"Z nášho hľadiska je to vysoko pozitívny výsledok a veľké víťazstvo na južnom Slovensku," podčiarkol. Vyjadril poľutovanie nad neúspechom uzavrieť dohodu s Mostom-Híd. "V Galante silou mocou chceli presadiť taký pomer kandidátov, ktorý bol neakceptovateľný pre nás. Usilovali sa dohodnúť na pomere kandidátov 4:3 v ich prospech. Realita je však iná. SMK má päť a Most-Híd dvoch kandidátov," ozrejmil. Poznamenal, že na dohodu vždy treba dvoch. Berényi dúfa, že po vyhlásení výsledkov volieb budú vzťahy medzi SMK a Most-Híd vyrovnanejšie.

Na margo svojej osoby József Berényi povedal: "Tým, že som sa dostal do druhého kola v boji o post predsedu TTSK, základný cieľ sa splnil. Samozrejme, urobím všetko pre to, aby konečný výsledok bol pre mňa čo najlepší."

Na vyhlásenie Józsefa Nagya, že Most-Híd v druhom kole krajských volieb bude podporovať Berényiho reagoval takto: "Každá takáto podpora je dobrá a ja to vítam. Veľmi rád sa stretnem v priebehu budúceho týždňa s pánom predsedom Bugárom v sídle SMK na Čajakovej ulici v Bratislave, aby sme vyhodnotili situáciu a prekonzultovali budúcnosť. Čakám aj podporu ostatných strán."