Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Droba: Sloboda prejavu a výtržníctvo sú dve rozdielne veci

Na archívnej snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vo štvrtok a piatok mestská časť Staré Mesto z bezpečnostných dôvodov opäť zatvorí Prezidentskú záhradu.

Bratislava 5. augusta (TASR) – Sloboda prejavu a výtržníctvo sú dve rozdielne veci. Vyhlásil to predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba v súvislosti so štvrtkovými protestami v Bratislave. Demonštranti totiž avizujú, že chcú blokovať cesty v hlavnom meste.

Predseda BSK je presvedčený, že polícia sa nesmie iba prizerať. „Nedopusťme, aby tlupa agresívnych demonštrantov blokovala dopravu, ohrozovala ľudí a znečisťovala mesto. (Ne)zásah počas prvého protestu sklamal a nahneval všetkých slušných ľudí. Nedovoľme, aby sa to opakovalo," uviedol. Na sociálnych sieťach sa podľa Drobu demonštranti navzájom hecujú a vyzývajú k blokovaniu dopravy v Bratislave.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo uviedol, že v súčasnej epidemiologickej situácii vidí zásadný rozdiel medzi prejavením názoru a vystavením Bratislavčanov rizikovej situácii, „ktorej dôsledkom môže byť aj ohrozenie ich zdravia a vo výsledku tiež sprísnenie epidemiologických opatrení."

Je podľa neho oprávnené od polície žiadať ochranu hlavného mesta a rešpektovanie faktu, že väčšina Bratislavčanov sa rozhodla čeliť tretej vlne pandémie zodpovedným správaním, odporúčaniami vedeckých autorít a dodržiavaním nevyhnutných bezpečnostných a hygienických pravidiel. „Zaslúžia si za to rešpekt a nie hanlivé pokriky, pľuvance a na dlhé hodiny paralyzované celé mesto," povedal Vallo.

V centre Bratislavy sa má vo štvrtok opäť protestovať proti očkovaniu, testovaniu, pandemickým opatreniam, predstaviteľom vlády a parlamentu, i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Demonštranti na sociálnych sieťach informujú, že chcú od rána protestovať pred Úradom vlády SR i pred Prezidentským palácom. Avizujú, že chcú opäť zablokovať dôležité komunikácie v hlavnom meste. Bratislavská štátna i mestská polícia chystá pre avizované protesty bezpečnostné opatrenia. Vo štvrtok a piatok mestská časť Staré Mesto z bezpečnostných dôvodov opäť zatvorí Grasalkovičovu (Prezidentskú) záhradu.

Aufrichtová: Sloboda prejavu nesmie byť uplatňovaná na úkor bežného života


Na archívnej snímke starostka mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Zuzana Aufrichtová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák
Sloboda prejavu a právo na verejné deklarovanie názoru nesmú byť uplatňované na úkor bezpečného života ani za cenu porušovania zákonov. Na margo štvrtkových protestov v Bratislave to skonštatovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Zdôraznila, že Bratislava je mesto, kde sa protipandemické opatrenia dodržiavajú.

"Pri Prezidentskom paláci prebieha zhromaždenie, ktorého účastníci sa pokúšajú bezpečný život priamo atakovať - priamymi útokmi, konfliktmi, výtržníctvom a pokusmi o blokovanie dopravy. Ale tiež zhromažďovaním veľkého počtu ľudí v období pandémie bez rúšok či respirátorov," poznamenala šéfka staromestskej samosprávy.

Na snímke policajné hliadky a demonštranti počas protestného zhromaždenia proti pandemickým opatreniam, vláde a prezidentke vo štvrtok 5. augusta 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Protestujúcim odkázala, že slovenská metropola je mestom, kde ľudia dodržiavajú protipandemické opatrenia. Vidno to podľa nej aj na kultúrnych podujatiach mestskej časti. Okrem nosenia rúšok či respirátorov je to aj vakcinácia. "História ukazuje, že pandémie sa dajú zvládnuť, ťažké časy sa dajú prekonať. Rozumne, disciplinovane, spolu," povedala Aufrichtová.

V rámci bezpečnosti vykonala mestská časť niekoľko opatrení, vrátane opätovného dočasného zatvorenia Grassalkovichovej záhrady. Spolu s políciou priebeh protestov naďalej monitoruje. Samospráva tiež pripomína, že ak nastanú skutočnosti, ktoré by viedli k zákazu zhromaždenia, ako je napríklad páchanie trestných činov, podnecovanie k násiliu alebo potláčanie základných ľudských práv, je mestská časť pripravená zhromaždenie rozpustiť. "Ide o krajné riešenie, preto vyzývame organizátorov a aj účastníkov zhromaždenia, aby sa zdržali akéhokoľvek protiprávneho konania a aby tiež neblokovali dopravu," vyzýva mestská časť.

Bratislavský magistrát vyslovuje dôrazný nesúhlas s akýmkoľvek blokovaním ciest, zastávok a prostriedkov MHD, so zamedzením bezpečného prechodu pre nezainteresovanú verejnosť z podchodu smerom k zastávkam a priechodom pre chodcov (zvolávateľ by mal na tento účel zabezpečiť bezpečný obchádzkový koridor) a poškodzovaním zelene zhromaždenými.