Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

J. LEIKERT: Od kongresu nečakám nejakú múdrosť, cieľom je zamyslieť sa

Básnik, spisovateľ, autor literatúry faktu JOZEF LEIKERT. Foto: TASR

Podľa dekana sa treba zamyslieť, ako to bolo v roku 1936, ako to bolo o 80 rokov a čo môže byť o ďalších 80 rokov, ak vôbec sa niekto ešte stretne a bude chcieť hodnotiť čo bolo v roku 2016.

Trenčianske Teplice 23. septembra (TASR) – Kongres slovenských spisovateľov v Trenčianskych Tepliciach (22.– 23.9.) nevyrieši nič podstatné vo vzťahoch medzi jednotlivými novinárskymi obcami na Slovensku. Môže však povedať veľa podstatného a závisí od každého spisovateľa, čo si z neho zoberie, ako sa zamyslí a ako bude chcieť pomôcť, aby sa to posunulo trochu ďalej. Myslí si to básnik, spisovateľ literatúry faktu a dekan Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy Jozef Leikert.

"Netreba očakávať nejakú múdrosť. To nie je poslaním kongresu. Jeho poslaním je seriózne sa zamyslieť, ako to bolo v roku 1936, ako to bolo o 80 rokov a čo môže byť o ďalších 80 rokov, ak vôbec sa niekto ešte stretne a bude chcieť hodnotiť čo bolo v roku 2016," zdôraznil dekan.

Roztrieštená je podľa neho nielen literárna spoločnosť, roztrieštená je celá spoločnosť. "Nevážime si jeden druhého, nevážime si spisovateľov, nevážime si učiteľov, pedagógov, nevážime si kňazov, nevážime si samých seba. Kedysi sa hovorilo, že spisovateľ je svedomím národa. Škoda, že ním prestal byť," skonštatoval Leikert s tým, že sa nemožno pozerať na všetko len cez peniaze a cez to, čo tu je dnes nedobré.



Postavenie spisovateľov na Slovensku podľa neho dnes nie je dobré. Mali by mať aspoň to základné. "Spisovatelia vždy boli hladní a smädní. Ak je spisovateľ veľmi bohatý, tak pravdepodobne nevie veľmi tvoriť. Čím je chudobnejší, viac ubolenejší a utrápenejší, možno vtedy napíše takú pravdivejšiu literatúru. Ale samozrejme, ten spisovateľ by mal mať z čoho žiť. Nie ako terajší spisovatelia, ktorí nemajú skoro žiadne honoráre, robia to ako hobby po práci. A vyjadrovať sa k dôležitým veciam, ak nemáte zabezpečené aspoň základné podmienky, je síce podnetné, ale veľmi ťažké," doplnil.

Organizátormi Kongresu slovenských spisovateľov sú Spolok slovenských spisovateľov, SC PEN, Klub nezávislých spisovateľov, Klub literatúry faktu a ďalšie inštitúcie. Na dvojdňovom kongrese sa hovorí pri okrúhlych stoloch o národných literatúrach a spisovateľoch v európskom kontexte, o slovenských literárnych, umeleckých a kultúrno-spoločenských časopisoch.

Súčasťou kongresu sú bloky referátov na tému Spisovateľ a publicista v súčasnosti, čitateľ a literatúra, prednášky Spisovatelia verzus totalita, Malé národy vo veľkej literatúre, Nové výzvy v čase rozvratu tradičných európskych hodnôt, Limity slobody slova dnes, Postavenie slovenských spisovateľov v zahraničí a mnohé iné. Dvojdňový program ukončí záverečná diskusia a prijatie spoločného vyhlásenia.

Predseda Spolku slovenských spisovateľov Miroslav Bielik reční počas Kongresu Spolku slovenských spisovateľov, 22. septembra 2016 v Trenčianskych Tepliciach.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Napriek odstredivým silám a haštereniu v predchádzajúcom období našli na Kongrese slovenských spisovateľov (22.–23.9.) v Trenčianskych Tepliciach podstatné spisovateľské organizácie spoločnú reč. Tak ako spojil spisovateľov kongres v Trenčianskych Tepliciach v roku 1936, spojil ich aj na tomto kongrese, čo je veľmi silný signál do Európy. Po skončení kongresu to dnes pre TASR povedal predseda Spolku slovenských spisovateľov (SSS) Miroslav Bielik.

"Myslím si, že celkom logicky 80. výročie trenčianskoteplického kongresu vyústilo nielen k pripomenutiu si tohto výročia, ale aj k spoločnému prejavu. Keďže Slovensko je predsednícka krajina Rady Európskej únie, bolo našou povinnosťou, aby sme sa zamysleli nad postavením národných literatúr v európskom kontexte. Som preto rád, že svojou účasťou poctili kongres aj delegáti z 12 štátov Európy," skonštatoval Bielik.

Ako dodal, spisovateľov trápia aj vnútorné problémy financovania, podpory knižnej produkcie, vydavateľských a iných aktivít. "To sú otázky, ktoré v diskusiách zarezonovali a my sa snažíme ich dať do istých logických návrhov podporených faktami. Venovať pozornosť im sľúbil i predseda Národnej rady SR Andrej Danko a štátny tajomník ministerstva kultúry Ivan Sečík," zdôraznil šéf SSS.

Bielik vyzdvihol aj nadnárodný aspekt kongresu, ktorý môže byť prínosom pre slovenských autorov. "Som veľmi rád, že to mimoliterárne spoločenstvo sa rozširuje, že slovenská literatúra nadobúda ten priestor aj pre prezentáciu vo svete. Slovensko si to zaslúži. My máme skvelých autorov, mnohokrát nedocenených," zdôraznil Bielik s tým, že musíme presadzovať slovenských autorov vo svetovom priestore.