Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

J. Palárikovi odhalili v jeho rodisku sochu

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Približne 3,5 metra vysokú bronzovú sochu J. Palárika vytvoril Stanislav Kiča.

Raková 27. apríla (TASR) – Odhalením sochy Jána Palárika pri príležitosti 190. výročia jeho narodenia začal dnes v kysuckej obci Raková program záverečného dňa 45. ročníka národnej súťažnej prehliadky ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby Palárikova Raková.

Jubilejný ročník Palárikovej Rakovej je podľa riaditeľky Kysuckého kultúrneho strediska (KKS) v Čadci Silvie Petrekovej dôležitým medzníkom v histórii kysuckého regiónu. „Presne v dnešný deň, 27. apríla, si pripomíname 190. výročie narodenia významného dejateľa Jána Palárika. Obec Raková si uctila jeho pamiatku otvorením nového námestia a odhalením jeho sochy. Dnes zároveň vyhlásime výsledky 45. ročníka Palárikovej Rakovej a vystúpi profesionálny divadelný súbor Jána Palárika z Trnavy. Takže na tomto ročníku Ján Palárik rezonuje z každej strany,“ skonštatovala Petreková.

Prehliadka ochotníckych divadiel je pre Rakovú podľa starostu Antona Heglasa najväčším sviatkom v roku. Sochu J. Palárika dnes odhalili v centre obce na zrekonštruovanom námestí, ktoré nesie jeho meno. Vybudovali ho aj vďaka nenávratnému finančnému príspevku z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu 428.000 eur. Pri príležitosti odhalenia Palárikovej sochy starosta informoval, že v celoštátnej zbierke zatiaľ obec vyzbierala viac ako 20.000 eur, pričom náklady na sochu sú 50.000 eur.



Približne 3,5 metra vysokú bronzovú sochu J. Palárika vytvoril Stanislav Kiča. „Som rád, že som mohol robiť vôbec prvú sochu Jána Palárika. Páčil sa mi aj projekt, že rodáci mu vzdali hold. Je to človek, ktorý v živote naozaj niečo dokázal. Vytvoril som ho v katolíckom oblečení a dal som mu do ruky lipovú ratolesť, ktorá je symbolom slovanstva,“ povedal Kiča.

Podľa predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraja Blanára dal J. Palárik svojim dielom impulz ochotníckemu divadlu. „Práve v Rakovej, kde sa narodil, sa koná najstarší festival ochotníckych divadiel. Takže som veľmi rád, že ŽSK prostredníctvom nášho KKS v Čadci je už po desiatky rokov pri tom. Rovnako to bude aj do budúcnosti. A pevne verím, že práve zrekonštruované námestie poskytne pre ďalšie ročníky priestor na to, aby prehliadka nabrala na ešte väčšej vážnosti,“ uzatvoril Blanár.

Tu bude player