Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

J. Sásik: Spoločnosť sa musí budovať na národnom a sociálnom princípe

Na archívnej snímke kandidát na primátora Banskej Bystrice v novembrových komunálnych voľbách Jozef Sásik. Foto: TASR Dušan Hein

Rozhovor so Sásikom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu BBSK.

Banská Bystrica 19. októbra (TASR) - V jesenných voľbách sa o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) bude uchádzať aj Jozef Sásik. Katolícky politológ z Banskej Bystrice kandiduje za Slovenskú ľudovú stranu Andreja Hlinku. Za prioritu svojho programu považuje obnovenie ťažby energetických surovín, obnovenie domáceho priemyslu a lesnej či poľnohospodárskej prvovýroby. Rozhovor so Sásikom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu BBSK.



-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja a budete kandidovať ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?-


Za kandidáta na post predsedu BBSK ma nominovala Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku. Zaujímať sa o veci verejné je povinnosťou každého občana v normálne fungujúcej demokratickej spoločnosti.



-V akom stave sa podľa vás kraj nachádza? Aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-

BBSK sa nachádza v katastrofálnom stave. Ani tatársky vpád v roku 1241, ani rabovanie turzovsko-fugerovskej zločineckej skupiny v 15. až 16. storočí nepriviedli Slovensko do takého katastrofálneho stavu ako šafárenie socialistov a liberálov od 29. augusta 1944 po súčasnosť. Na Slovensku zhumpľovali veľké výrobné podniky a bane vo Veľkom Krtíši, Cigli, Prievidzi, Handlovej, Novákoch, Zemianskych Kostoľanoch, ďalej Slovenku, Cementáreň, Smrečinu, Fatru, Zápalkáreň, Rudné bane, drevospracujúce píly, modrotlač, kováčske dielne, Stavoindustria, Slovcepa a podobne. Keby sme si ako skupina sadli za stôl a špekulovali, ako zhumpľovať BBSK, tak to nevymyslíme. Skutočne na zhubnú činnosť socialistov a liberálov nemáme.


-Akým problémom kraj čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-

V BBSK je najarogantnejšia forma korupcie, pretože nie je skrytá. BBSK sa nachádza v katastrofálnom stave. V BBSK účelovo riadene zhumpľovali veľké výrobné podniky, podniky boli založené už dávno za rakúsko-uhorskej monarchie. BBSK bol v minulosti najpriemyselnejší v Uhorsku. Pozitívum je, že vôbec ešte ľudia žijú.


-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-

V prvom rade sa musí spoločnosť začať budovať na kresťanskom, národnom a sociálnom princípe. Tento trojpilier chýba a výsledok je taký, aký je. Obnoviť späť ťažbu energetických surovín. Obnoviť domáci priemysel, lesnú a poľnohospodársku prvovýrobu. Navrátiť školstvu odborné vzdelanie. Nechajte sa prekvapiť. Nepovieme viac, pretože nám potom iné politické subjekty kradnú riešenia a prezentujú ich ako svoje. Potom stále žijú z našej hlavy.


-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-

Kandidujem na post predsedu BBSK za Slovenskú ľudovú stranu Andreja Hlinku a mám za sebou skupinu slušných a profesijných Stredoslovákov.



O post predsedu BBSK zabojujú v októbrových voľbách okrem Sásika ďalší siedmi kandidáti. Ako nezávislí kandidujú Ondrej Lunter a Adrian Polóny. O hlasy voličov sa budú uchádzať aj Miroslav Suja za stranu Republika, Rudolf Huliak za stranu Národná koalícia/Nezávislí kandidáti, Marek Kotleba za ĽSNS, Michal Albert za Komunistickú stranu Slovenska a Maroš Čupka za stranu Socialisti.sk.