Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Chátrajúci kaštieľ pri hlavnej ceste v Jablonici začali obnovovať

Na snímke kaštieľ v obci Jablonica. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Starosta Jablonice Silvester Nestarec víta aktivitu, ktorá je odhodlaná prebudiť nevšímavosťou poznačenú národnú kultúrnu pamiatku k životu.

Jablonica 19. marca (TASR) – Do roku 2025 by mohol byť chátrajúci kaštieľ v Jablonici v okrese Senica fungujúcim hotelom s reštauráciou, malým múzeom, knižnicou a revitalizovaným anglickým parkom. Taký je zámer občianskeho združenia (OZ) Útulný domov so sídlom v Trnave, ktoré sa s podporou obce a za pomoci dobrovoľníkov pustilo na konci januára do jeho obnovy. V prvom kroku chcú zásahmi zabrániť jeho ďalšej devastácii.

Na snímke kaštieľ v obci Jablonica.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Kaštieľ zo 17. storočia, ležiaci na hlavnom cestnom ťahu z Trnavy na Záhorie a do Čiech, nemal ľahký osud. Vypálili ho Turci, v roku 1935 ho prevzala od zadlženého majiteľa banka a predala aj hospodárskemu družstvu v Senici na skladovanie obilia. Počas vojny tam bolo ubytované nemecké vojsko, po vojne bola budova prispôsobená potrebám základnej školy. Potom kaštieľ predali štátnemu podniku Zberné suroviny, ktorý ho mal ako ústredný sklad kože a peria. Teraz sa po rokovaniach so súkromným vlastníkom štyria členovia OZ dohodli na kúpe prostredníctvom svojej spoločnosti s ručením obmedzeným. K prevodu by malo podľa člena OZ Róberta Gálika prísť k začiatku apríla. "OZ by sa chcelo uchádzať o prostriedky z grantov," povedal pre TASR Gálik. Obracajú sa tiež na záujemcov o poskytnutie dvojpercentnej dane. Náklady na obnovu, spolu s kúpou, odhadol na desať až 15 miliónov eur.

Na kaštieli sa už uskutočnili tri brigády za účasti dobrovoľníkov, ktorých účelom bolo zaplátať diery na streche a vyčistiť interiéry. "Začali sme najskôr s našimi známymi, ale na poslednej brigáde 11. marca sa už pridali aj napríklad ľudia z Topoľčian a aj Jabloničania, od ďalších sme dostali darom stavebný materiál," povedal Gálik. Termíny ďalších brigád i dianie okolo kaštieľa možno sledovať na stránke 'zachranmekastiel' na sociálnej sieti.

Na snímke kaštieľ v obci Jablonica.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Starosta Jablonice Silvester Nestarec víta aktivitu, ktorá je odhodlaná prebudiť nevšímavosťou poznačenú národnú kultúrnu pamiatku k životu. Uviedol, že obec je pripravená rokovať o predaji hospodárskej budovy v areáli kaštieľa, ktorej je vlastníkom. Súčasne sa pustila do revitalizácie anglického parku, kde bola hlavná časť zmenená na futbalové ihrisko. "My, ktorí v obci žijeme, máme kaštieľ neustále na očiach, sme neustále konfrontovaní s jeho stavom, preto by sme mali aspoň nejakou mierou podľa individuálnych možností, prispieť k záchrane tohto historického skvostu," dodal Nestarec. Okrem obnoveného parku bude príspevkom obce k projektu obnovy i bezplatné zapožičanie techniky či kontajnerov.

Pozemok, ktorý teraz ku kaštieľu patrí, má rozlohu podľa Gálika 45 árov, kaštieľ má v dvoch podlažiach spolu 3000 štvorcových metrov.