Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V jablonickom kaštieli sa uskutoční premiérový historický festival

Na snímke kaštieľ v obci Jablonica. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pre deti je prichystaný farmársky dvor s rôznymi zvieratami, jazda na koňoch, skákací hrad či bábkové divadlo.

Jablonica 20. augusta (TASR) – V Jablonici v okrese Senica sa v priestoroch kaštieľa, ktorý sa v súčasnosti rekonštruuje, uskutoční 1. ročník historického festivalu. TASR informoval spoluorganizátor podujatia Martin Oravec.

Súčasťou programu bude aj historická prehliadka kaštieľa s výkladom. "Počas nej budú môcť návštevníci porovnať, ako sme v priebehu roka dokázali pokročiť s rekonštrukciou. Obrovskou zmenou oproti minulému roku bude otvorenie hospodárskeho dvora so stajňami, vďaka čomu sa priestor pre náš festival zdvojnásobí," uviedol Oravec.

Pre deti je prichystaný farmársky dvor s rôznymi zvieratami, jazda na koňoch, skákací hrad či bábkové divadlo. "Chýbať nebude ani dobová strelnica a tábor, kde sa deti hravou formou môžu naučiť a dozvedieť viac o slovenskej histórii. Čaká ich aktívny deň plný zábavy, zážitkov a spomienok," doplnil spoluorganizátor festivalu.

Chýbať nebudú vystúpenia šermiarov, remeselné stánky s ukážkami výroby veci a nástroje v minulosti, fakír a historická mučiareň s katom. Na záver celej akcie je pripravená ohňová show so živou hudbou.

Festival, ktorý sa uskutoční 1. septembra, organizuje občianske združenie Útulný domov, ktoré kaštieľ v Jablonici odkúpilo od obce v roku 2016 a snaží sa ho zrekonštruovať.