Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Jánske ohne nad Šíravou sa na Vinianskom jazere rozhoria v sobotu

Jánske ohne, ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Otvorenie festivalu bude spojené so spoločným výstupom na Viniansky hrad, kde budú na návštevníkov čakať viaceré atrakcie a zábava.

Vinné 22. júna (TASR) - Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa na Vinianskom jazere v Michalovskom okrese v sobotu (25. 6.) rozhoria svätojánske ohne. Súčasťou podujatia Jánske ohne nad Šíravou bude i výstup na neďaleký hrad, lesný kúpeľ, ochutnávka vín či ohňová šou. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Podľa Vargovej Jurkovej má podujatie okrem zábavného aj edukatívny charakter. Predstavuje tradície, kultúru, ale aj historické udalosti príznačné pre oblasť dolného Zemplína. Otvorenie festivalu tak bude spojené so spoločným výstupom na Viniansky hrad, kde budú na návštevníkov čakať viaceré atrakcie a zábava. Zabezpečiť ich majú členovia komunity, ktorí na hrade tradičným spôsobom a v tradičných odevoch pracujú.

"Návštevníci zakúsia chuť miestnych vín na hradnej ochutnávke, ale aj adrenalín z plánovaného prepadu počas výstupu. Na hrade sa taktiež predstavia novinky, ktoré tu za posledné dva roky vznikli, ako napríklad nový vstupný most, dom kapitána, galéria, oddychová zóna či bezpečná vyhliadka," priblížila s tým, že v ponuke tiež bude turistická novinka, terapeutický zážitok lesný kúpeľ s lesným terapeutom.

"Jánske ohne nad Šíravou už majú svoju históriu, preto sme nenechali nič na náhodu a pri formovaní programu sme mysleli na všetkých," doplnil starosta obce Vinné a organizátor podujatia Marián Makeľ s tým, že okrem súboru netradičných aktivít pre dospelých i deti má ísť o ochutnávku miestnych špecialít či priblíženie ľudových zvykov dodržiavaných počas svätojánskej noci po celé storočia.