Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Jasenie si pripomenie ženy v SNP, jedna si ušila šaty z padáka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Autorkou umeleckého projektu Ženy v SNP je Erika Mészárosová, študentka Ateliéru intermédií na Fakulte umenia Ostravskej univerzity v Ostrave.

Jasenie 23. augusta (TASR) – V obci Jasenie v okrese Brezno sa v nedeľu (25. 8.) uskutočnia oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) a organizátori v rámci nich predstavia umelecký projekt Ženy v SNP autorky Eriky Mészárosovej, študentky Ateliéru intermédií na Fakulte umenia Ostravskej univerzity v Ostrave.

"Vzťah k histórii druhej svetovej vojny a jej vnímanie súčasnou spoločnosťou sa zmenilo. Prostredníctvom dlhoročného stereotypného pripomínania akoby spoločenská pamäť otupela a nereflektuje na ženy, ktoré zohrali svoju významnú úlohu v SNP," priblížila myšlienku projektu autorka, pripomínajúc ženy, na ktoré historická i spoločenská pamäť zabudla.

Od marca do októbra 2018 sa stretávala so ženami, ktoré Povstanie prežili. S hŕstkou žijúcich účastníčok viedla rozhovory a dozvedela sa o ich pôsobení v SNP. Na základe týchto životných príbehov sa rozhodla venovať im cyklus, ktorým osvetľuje "hmlistý vzťah medzi pamätaním si a zabúdaním".

Prvý monument Mészárosová venuje Božene Palackovej, ktorá bola spojkou partizánov v hydrocentrále Jasenie. Práve z tohto obdobia si zachovala vojenský padák a traumatickú spomienku z vojnového diania pretavila do svojej najradostnejšej chvíle - sobáša. Z padáka si po vojne ušila svadobné šaty.

Autorka projektu v tom vidí metaforu. Zo šiat ušila padák ako monument, ktorý sa v nedeľu po 17.00 h vznesie nad Predsuchou, lúkou oproti hydrocentrále. Vypustia ho z lietadla spolu s batohom plným šatiek, ktoré sú vyšívané vetami z príbehu Boženy Palackovej a napríklad aj touto: Málokomu príde na rozum, že i v čase SNP pochopili aj ženy vážnosť doby a uvedomili si svoju národnú povinnosť. Šatky sú určené pre účastníkov podujatia, aby si uchovali spomienku na ženskú partizánsku spojku.

"Druhú svetovú vojnu a obdobie SNP vnímam prostredníctvom pocitov, ktoré mi odovzdali ženy ako Božena Palacková vo vzájomnom dialógu. Počas môjho umeleckého výskumu som našla mnoho nových spojení cez optiku žien, účastníčok SNP, ktoré spája silná emancipácia a odvaha. Vykonávali činnosti, ohrozujúce život, podobne ako muži. Sú rovnocenné v boji proti diktatúre Slovenského štátu. Zistila som, že napriek tomu o nich málokto vie, preto som sa rozhodla vzdať im poctu prostredníctvom umeleckého projektu," dodala Mészárosová.