Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mreže v jaskyni Domica už nie sú, hraničný kameň v podzemí zostal

Ilustračné foto Foto: Monika Kohanová/TASR

Domica tvorí jeden jaskynný systém s maďarskou jaskyňou Baradla, roky ich však oddeľovali kovové mreže, ktoré zabraňovali priechodu.

Kečovo 29. septembra (TASR) – Jaskyňa Domica pri obci Kečovo v Rožňavskom okrese obsahuje výnimočné geologické, geomorfologické, biologické a archeologické hodnoty. Pre TASR to uviedol Ľudovít Gaál, vedúci oddelenia starostlivosti o jaskyne Správy slovenských jaskýň. Podľa neho na Slovensku nemáme inú jaskyňu, ktorá by prechádzala až do Maďarska. Priamo v Domici sa dokonca nachádza aj hraničný kameň, ktorý v podzemí označuje hranicu medzi oboma štátmi.

Domica tvorí jeden jaskynný systém s maďarskou jaskyňou Baradla, roky ich však oddeľovali kovové mreže, ktoré zabraňovali priechodu. Tie však už jaskyniari na slovenskej aj maďarskej strane odstránili. "Jedna mreža ešte zostala dole, kde preteká potok. Ponechali sme ju na zachytávanie prípadného hrubého znečistenia, napríklad plastových fliaš, keďže naša Domica je vyššie ako Baradla," načrtol Gaál. Podľa neho znečistenie pravidelne monitorujú, pretože u cezhraničnej jaskyne je to povinnosť.

Prejsť z jednej jaskyne do druhej sa teda dnes už dá, podľa Gaála to ale zvládnu len jaskyniari s potrebným výstrojom. "Na maďarskej strane, asi 100 metrov od hraníc, sú totiž sifóny, teda úzke priestory vyplnené vodou. Bežní návštevníci by tadiaľ nemali šancu prejsť, až po krk by sa premočili," vysvetlil s tým, že keď je vody viac, sifóny v jaskyni uzatvorí úplne.

Všetky významné hodnoty oboch jaskýň odhaľuje kniha, ktorú jaskyniari vydali vlani vďaka eurofondom. "Je to hodnotné dielo, pretože doteraz sme my poznali a skúmali iba Domicu a Maďari len Baradlu. Nevedeli sme teda, čo sa deje na druhej strane. V rámci projektu sme dali naše poznatky dokopy a vyšli z toho úžasné výsledky," povedal vedúci, podľa ktorého napríklad vyšlo najavo, že v jaskynnom systéme žije vyše 500 druhov podzemných živočíchov a tisíce jedincov netopierov.

Nevyriešeným problémom však podľa jeho slov zostáva okolie vchodu do jaskyne, kde sa nachádza hotel Domica resort. Ten je už niekoľko rokov zatvorený a chátra. "My sme dali náš vstupný areál do poriadku, ale to priestranstvo oproti vyzerá žalostne," zakončil Gaál.