Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Jaskyniar si pádom v Domici spôsobil viaceré zranenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Po vyslobodení bol pacient okamžite letecky transportovaný do popradskej nemocnice, kde sa podrobil ďalším vyšetreniam.

Spišská Nová Ves 22. augusta (TASR) - Horskú záchrannú službu (HZS) dnes v doobedňajších hodinách požiadali o spoluprácu z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach pri záchrane slovenského jaskyniara.

Ten sa pohyboval v jaskyni Domica v Slovenskom krase v časti Čertova diera a v približne 20-metrovej hĺbke 200 metrov od vstupu do jaskyne si pri páde privodil viaceré poranenia. Najvážnejšie z nich bolo zranenie dolnej končatiny s podozrením na zlomeninu stehennej kosti.

Z HZS okamžite požiadali posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE) o súčinnosť, ktorá následne zobrala na palubu vrtuľníka záchranára HZS z Čingova. Potom, čo ho vysadili spolu s lekárom na mieste nehody, sa vrtuľník vrátil po ďalších troch záchranárov HZS špecialistov na jaskynnú záchranu.

Medzitým sa podarilo prvému záchranárovi HZS a lekárovi VZZS ATE dostať k pacientovi a poskytnúť mu neodkladnú lekársku starostlivosť. Po stabilizovaní zdravotného stavu jaskyniara a príchode ďalších záchranárov k pacientovi sa začal transport. Bol dosť komplikovaný najmä pre ťažko priechodný priestor v jaskyni. Záchranári museli použiť na viacerých miestach lanovú techniku a vybudovať lanovku, pomocou ktorej prekonali najkritickejšie úseky.

Po vyslobodení bol pacient okamžite letecky transportovaný do popradskej nemocnice, kde sa podrobil ďalším vyšetreniam. Do záchrannej akcie boli podľa informácií z HZS nasadení štyria profesionálni horskí záchranári zo skupiny jaskynnej záchrany, posádka VZZS ATE, príslušníci Hasičského a záchranného zboru i domáci jaskyniari. Záchranná akcia trvala takmer štyri hodiny.