Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Jasovskú jaskyňu ročne navštívi 20.000 ľudí, medzi nimi aj zahraniční

Jasovská jaskyňa sa nachádza v Medzevskej pahorkatine v západnej časti Košickej kotliny. V roku 1846 sa stala prvou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku, horné časti jaskyne však boli známe už v 13. storočí a nápis z roku 1452, ktorý zaznamenáva víťazstvo vojsk Jána Jiskru z Brandýsa, predstavuje najstaršiu písomnú zmienku v jaskyniach na Slovensku. Jasovská jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku Slovenský kras. Známa je výskytom bohatej kalcitovej sintrovej výplne, pozoruhodnými skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov, širokým druhovým zastúpením netopierov, viacerými archeologickými nálezmi i zaujímavou históriou. V rámci jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu je zaradená do svetového prírodného dedičstva. Foto: TASR/František Iván

Otvorená je každý deň okrem pondelkov, a to od apríla. Sezónu tradične končí posledný októbrový deň.

Jasov 28. júla (TASR) – Jasovskú jaskyňu v okrese Košice-okolie okrem Slovákov navštevujú aj turisti z Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Česka, či Izraela. Ako pre TASR uviedol správca jaskyne Jozef Menda, evidujú tiež organizované skupiny z pobaltských krajín a Ruska, individuálne v menšom počte zaznamenávajú aj návštevníkov z ázijských krajín.

Aktuálnu sezónu považuje Menda zatiaľ za priemernú. Ročne túto jaskyňu navštívi približne 20.000 ľudí. Otvorená je každý deň okrem pondelkov, a to od apríla. Sezónu tradične končí posledný októbrový deň.

„Táto jaskyňa má bohatú históriu. Je najstaršie sprístupnenou na Slovensku, teda už od roku 1846. Zaujímavá je aj historickým bratríckym nápisom Jána Jiskru z Brandýsa z roku 1452. Je tu tiež významné zimovisko netopierov – 19 druhov,“ povedal s tým, že od roku 1995 je zapísaná v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Jaskyňa bola vytvorená ponornými tokmi rieky Bodva a teplota v jej podzemí je okolo 8,8 stupňa Celzia. Z celkovej dĺžky jaskynného systému 2800 metrov je verejnosti prístupných 720 metrov. „Vo vyhradených priestoroch jaskyne sa vykonávajú speleoklimatické pobyty pre klientov klimatických kúpeľov Kúpele Štós,“ dodal s tým, že relatívna vlhkosť vzduchu v jaskyni je na úrovni 96 až 98 percent.

Ako na svojej webovej stránke uvádza Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky - Správa slovenských jaskýň, tá Jasovská patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku Slovenský kras. Okrem iného je známa aj výskytom kalcitovej sintrovej výplne, skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov.

Najbližšia verejnosti prístupná jaskyňa je od tej Jasovskej vzdialená približne 60 kilometrov, ide o Gombaseckú jaskyňu. V okruhu 100 kilometrov sa nachádzajú aj Domica, Ochtinská aragonitová jaskyňa a Dobšinská ľadová jaskyňa.