Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Jazdná polícia má 19 koní, jeden po 11 rokoch odchádza

Ilustračná snímka. Foto: Lukáš Valentovič/TASR

Veľkej obľube sa policajné kone tešia pri prezentáciách, ako sú Dni polície alebo na Deň detí.

Košice 7. decembra (TASR) – Slovenská polícia ako jediná ozbrojená zložka pri svojej práci využíva aj kone. Jazdná polícia aktuálne disponuje 19 služobnými koňmi, desať z nich je na oddelení v Bratislave a deväť v Košiciach. Informovala o tom košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

S jedným zo služobných koní – kobylou Patronou sa v stredu v Košiciach policajti slávnostne rozlúčili, keďže po rokoch služby odchádza na policajný "dôchodok". "Dvadsaťpäťročná Patrona odslúžila v radoch Policajného zboru úctyhodných 11 rokov a právom jej patrí titul najstaršej služobnej kobyly, aká kedy na oddelení jazdnej polície Košice bola. Počas svojho života v Policajnom zbore nielen naplno plnila jeho úlohy, ale neraz bola aj účastníkom zahraničných policajných pretekov," uviedla Ivanová. Odteraz bude Patrona v starostlivosti košickej Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF).

Služobné kone sa využívajú najmä v členitých a ťažko dostupných terénoch, ale i v okolí miest, kde sa konajú kultúrne, spoločenské a športové podujatia a predpokladá sa zvýšené riziko narušenia verejného poriadku alebo páchania trestnej činnosti. "Policajný jazdec má v sedle oveľa lepší rozhľad a prehľad o situácii v okolí. Policajt na koni má aj pred ľuďmi na zemi podstatne väčší rešpekt," skonštatovala hovorkyňa. Neoceniteľným prínosom sú služobné kone v nedostupných terénoch pri hliadkovej službe v chatových lokalitách, chránených oblastiach, parkoch, pátracích akciách po nezvestných osobách a pri bezpečnostných opatreniach. Veľkej obľube sa policajné kone tešia pri prezentáciách, ako sú Dni polície alebo na Deň detí.