Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

J. BLCHÁČ: Veľkokapacitná skládka vo V. Porube je uzatvorená nezákonne

Primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč Foto: TASR

Je na nás, aby sme ju teraz uzatvorili zodpovedne, vyjadril sa primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč na dnešnej tlačovej konferencii.

Veterná Poruba 31. mája (TASR) - Veľkokapacitnú skládku komunálneho odpadu pri obci Veterná Poruba uzatvorili v roku 2014 v rozpore so zákonom. Je na nás, aby sme ju teraz uzatvorili zodpovedne, vyjadril sa primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč na dnešnej tlačovej konferencii.

"Na jar tohto roku nám začala skládka pretekať, boli tu zaznamenané zvýšené výskyty priesakových vôd. Približne tretina skládky je prekrytá menšou vrstvou ako 60 centimetrov, pritom celá skládka má byť prekrytá 1,5-metrovou vrstvou ílu, zeminy a geotextílie. Na ďalšej ploche skládky táto vrstva nedosahuje ani 90 centimetrov. Z toho vyplýva, že voda, ktorá mala byť odvádzaná zo skládky preč, teraz presakuje. Takto zbabrané uzatvorenie skládky treba opraviť," skonštatoval Blcháč.

Nesprávne uzatvorenie skládky potvrdil aj Úrad pre verejné obstarávanie a Slovenská inšpekcia životného prostredia, podľa ktorej skládka odpadov nebola uzatvorená a zrekultivovaná v zmysle platnej legislatívy a v zmysle schválenej projektovej dokumentácie. "Konkrétne neboli dodržané hrúbky tesniacej vrstvy - ílu, ako aj povrchovej vrstvy - rekultivačnej zeminy. Na základe zistení inšpekcia uloží prevádzkovateľovi vykonať opatrenia na nápravu, teda vypracovať nový projekt uzatvorenia a rekultivácie skládky odpadov a následne jej opakované uzatvorenie," potvrdila pre TASR riaditeľka Inšpektorátu životného prostredia v Žiline Mariana Martinková.

Bývalý primátor Alexander Slafkovský tvrdí, že je potrebné nájsť skutočnú príčinu, prečo zo skládky unikajú priesakové kvapaliny. "Nemyslím si, že príčinou zvýšeného množstva výtokov zo skládky je zvýšený objem priesakov zo zrážok. Zrážky za posledných osem rokov sú približne rovnaké, čiže nenapršalo viacej, ale zo skládky viac vody vyteká. Myslím si, že problém je niekde inde," reagoval.

"Vďaka tomu, že sme prijali opatrenia, životné prostredie už nie je ohrozené. Monitorovacím systémom sme zabránili opätovnému vzniku havarijnej situácie," ubezpečil riaditeľ liptovskomikulášskych Verejnoprospešných služieb Dušan Grešo.

Skládka komunálneho odpadu vo Veternej Porube slúžila mestu Liptovský Mikuláš na ukladanie tuhého komunálneho odpadu od roku 1994. V októbri 2014 ju predčasne uzavreli, náklady na jej uzatvorenie predstavovali viac ako 1,16 milióna eur. Koľko financií bude radnica potrebovať na jej opätovné uzatvorenie, ešte zatiaľ nie je jasné, najskôr je potrebné vypracovať nový projekt.