Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Ružinove sa dá odfotiť a podporiť boj proti drogám

Na archívnej snímke sídlisko Pentagon v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar

Aktivitaje súčasťou medzinárodnej kampane Support don't punish.

Bratislava 26. júna (TASR) – Pri príležitosti piatkového Medzinárodného dňa boja proti drogám pripravilo občianske združenie Odyseus, venujúce sa pomoci drogovo závislým na ulici, fotostenu, pri ktorej sa mohli ľudia fotiť a podporiť protidrogové politiky, chrániace verejné zdravie a ľudské práva. Fotostena sa nachádza pri garážach na Exnárovej ulici, v blízkosti zástavky Astronomická v bratislavskom Ružinove.

Predstavitelia OZ zároveň upozorňujú na neefektívnosť a stigmatizáciu doterajších protidrogových politík. Podľa riaditeľky OZ Dominiky Jašekovej nastal čas na zmenu.

„Naším cieľom by mala byť ochrana zdravia a sociálna či zdravotná pomoc ľuďom, ktorí užívajú drogy, pomocou ktorej majú šancu stať sa plnohodnotnými členmi a členkami spoločnosti. Dodržiavanie ľudských práv a ochrana zdravia sú základné piliere, ktoré sa musia zohľadňovať pri tvorbe akýchkoľvek nových politík či nastavovaní služieb pre ľudí, ktorí užívajú drogy,"
dodáva Jašeková.

Aktivita OZ je súčasťou medzinárodnej kampane Support don't punish (Pomáhaj, netrestaj), snažiacej sa upriamiť pozornosť na drogové politiky, v ktorých sa kladie dôraz na ochranu ľudských práv a verejného zdravia. Tento rok sa očakáva mobilizácia tisícok aktivistov a aktivistiek v 85 krajinách a 175 mestách na celom svete.