Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Jeden zo štvorice zadržaných Afgancov absolvuje na Slovensku karanténu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V prítomnosti tlmočníka vydali policajti Afgancom rozhodnutie o administratívnom vyhostení s uložením zákazu vstupu na územie SR a všetkých členských štátov EÚ na dobu troch rokov.

Záhor 11. januára (TASR) – Jeden zo štvorice štátnych príslušníkov Afganistanu, ktorú vo štvrtok 6. januára v noci zadržali hraniční policajti po nelegálnom prechode ukrajinsko-slovenskej hranice, absolvuje na Slovensku karanténu. RT PCR test, ktorému hraničiari cudzincov podrobili, uňho preukázal nákazu novým koronavírusom. Ostatní traja sú od pondelka (10. 1.) späť na Ukrajine, informovala TASR hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická.

Ako priblížila, na nočnej pátracej akcii po osobách, ktorých neoprávnené prekročenie vonkajšej hranice z Ukrajiny nasnímali kamery, sa zúčastnili hraniční policajti z Vyšného Nemeckého a tiež Mobilná zásahová jednotka RHCP Sobrance. Štvoricu Afgancov, z ktorých traja nemali cestovné doklady, zadržali v katastrálnom území obce Záhor v okrese Sobrance. "Cudzincov predviedli na oddelenie, pričom postupovali v súlade s opatreniami vydanými Úradom verejného zdravotníctva SR pri ohrození verejného zdravia v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19," priblížila Kopernická s tým, že RT PCR testy vykonali nasledujúci deň.

V prítomnosti tlmočníka vydali policajti Afgancom rozhodnutie o administratívnom vyhostení s uložením zákazu vstupu na územie SR a všetkých členských štátov EÚ na dobu troch rokov. V zmysle dohody medzi Európskym spoločenstvom a vládou Ukrajiny o readmisii osôb odovzdali hraničiari trojicu cudzincov, u ktorých test COVID-19 nepreukázal, v pondelok svojim ukrajinským kolegom. "Štvrtý cudzinec je umiestnený v karanténnej miestnosti v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov Sečovce," uzavrela hovorkyňa.