Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Jedlá z kapusty pripravia v Múzeu kysuckej dediny na dobových peciach

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefán Puškáš

„Heslo Surová či kvasená pre zdravie je stvorená je pravdivé a neklame nikoho z nás. Pomáha proti demencii a má dvakrát viac vitamínu C ako citróny"uviedla kultúrna Darina Hnidková.

Čadca 14. septembra (TASR) - Jedlá z kapusty pripravené na dobových peciach v objektoch Múzea kysuckej dediny Nová Bystrica – Vychylovka si môžu vychutnať návštevníci podujatia Od kapusty chlap je tlstý, ktoré sa uskutoční v nedeľu 16. septembra 2012. TASR o tom informovala kultúrna manažérka Kysuckého múzea (KM) v Čadci Darina Hnidková.

„Heslo Surová či kvasená pre zdravie je stvorená je pravdivé a neklame nikoho z nás. Určite ste zaradili do jedálnička jedlá z kapusty pripravené na rôzne spôsoby, ktoré vám chutia. V Múzeu kysuckej dediny budú počas celého dňa rozvoniavať halušky s kapustou, kapustniaky, pečené zemiaky s kapustou a slaninkou a tradičná kysucká kapustnica,“ uviedla Hnidková.

Pripomenula, že na kapustu nedali dopustiť ani starí Rimania a považovali ju za všeliek. „Dokonca verili, že jej šťava zmierňuje príznaky opitosti. Kapusta má však aj mnohé iné klady, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Pomáha proti demencii a má dvakrát viac vitamínu C ako citróny. Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že kapusta sa dá nakladať. Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy. Kapusta sa postupne šľachtila a dnes si môžeme pochutnávať na mnohých odrodách bielej a červenej kapusty. Medzi najbežnejšie druhy patrí hlávková kapusta, potom je to čínska a pekinská kapusta,“ povedala kultúrna manažérka Kysuckého múzea.

Súčasťou podujatia Od kapusty chlap je tlstý bude podľa nej aj kultúrny program, ktorý pripraví folklórna skupina z Krásna nad Kysucou. „Na pódiu pri objekte Krčma z Korne priblíži spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda obohatený piesňami a humorným rozprávaním,“ uzatvorila Hnidková.