Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Jelšave budú cez víkend rozvoniavať špeciality z čerešní

Na snímke okrasné kvety šľachtených čerešní. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zaujímavosťou je, že čerešne musia na prvý ročník podujatia doviezť z okolia mesta.

Jelšava 19. júna (TASR) - V tradícii prvého Čerešníckeho spolku v Rakúsko-Uhorsku budú v Jelšave pokračovať prvým ročníkom Čerešňových dní. Ako pre TASR povedala riaditeľka Mestského múzea a Osvetového centra vyšehradskej kultúry v Jelšave Tatiana Strelková, počas soboty budú v meste rozvoniavať špeciality, ktorých hlavnou ingredienciou budú práve čerešne. Zároveň si pripomenú miestneho učiteľa a ovocinára Ladislava Mikuša.


V Jelšave si minulý rok nultým ročníkom Čerešňových dní pripomenuli vyše 200-ročnú tradíciu prvého Čerešníckeho spolku v Rakúsko-Uhorsku. V súčasnosti históriu pestovania čerešní v Jelšave pripomínajú už len historické názvy lokalít. Známy je najmä Čerešník. Sady spred dvesto rokov už neexistujú, pretože stromy zničil priemysel. Čerešnícky spolok má v súčasnosti pokračovateľov v podobe Mestského záhradkárskeho spolku.

"O založenie Slovenského zväzu záhradkárov sa zaslúžil práve pán Ladislav Mikuš. Tento rok si pripomíname 10. výročie jeho úmrtia. Tento učiteľ sa aktívne venoval výtvarnému umeniu a napísal aj brožúru venovanú 200. výročiu Čerešníckeho spolku. Jeho dielo si v múzeu pripomenieme výstavou," povedala Strelková.

Začiatok Čerešňových dní v Jelšave naplánovali na 10.00. Návštevníci budú môcť ochutnávať čerešňové špeciality a zabaviť sa pri kultúrnom programe. Zaujímavosťou je, že čerešne musia na prvý ročník podujatia doviezť z okolia mesta. Záhradkárom totiž tohtoročnú úrodu čerešní zničil ľadovec.