Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Jelšava chce zrekonštruovať historickú budovu reduty Skalka

Na snímke historická budova reduty Skalka v centre Jelšavy v okrese Revúca, ktorú samospráva mieni zrekonštruovať a využívať na komunitné účely, 27. marca 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Reduta Skalka je historická stavba z 18. storočia, postavená v klasicistickom štýle.

Jelšava 29. marca (TASR) – Samospráva Jelšavy v okrese Revúca plánuje zrekonštruovať historickú budovu reduty Skalka v centre mesta. Ako pre TASR povedal primátor Milan Kolesár, na tento účel sa mienia uchádzať o dotáciu z Nórskeho finančného mechanizmu.

„Je to národná kultúrna pamiatka, v minulosti sme už na ňu mali spracované žiadosti, máme aj projektovú dokumentáciu. Ak budeme úspešní, mal by sa tam vytvoriť multifunkčný priestor pre občiansku aktivitu, schádzanie sa ľudí, našich združení a spolkov," načrtol primátor zámer s tým, že pôvodný rozpočet na projekt, ktorý samospráva v minulosti podala do programu cezhraničnej spolupráce, rátal so sumou okolo dvoch miliónov eur.

Z nórskych fondov však podľa neho bude môcť mesto v prípade úspechu čerpať maximálne okolo polovice tejto sumy. „Musíme sa tam troška uskromniť, čo sa týka priestorov, ktoré by šli do toho zámeru. Myslím si však, že ho vieme naplniť a bol by prínosom pre mesto,“ uzavrel Kolesár.

Reduta Skalka je historická stavba z 18. storočia, postavená v klasicistickom štýle. Nachádza sa v centre Jelšavy a pôvodne slúžila ako mestský hostinec.