Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Rekonštrukciu historickej reduty v Jelšave ohrozuje rast cien

Na archívnej snímke z 4. novembra 2021 budova historickej reduty Skalka z 19. storočia, ktorá v minulosti slúžila ako mestský hotel s hostincom. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Samospráva plánuje verejné obstarávanie zopakovať a verí, že sa nájdu firmy, ktoré by rekonštrukciu vedeli zrealizovať lacnejšie.

Jelšava 12. júna (TASR) – Projekt rekonštrukcie historickej reduty Skalka v Jelšave v okrese Revúca, na ktorý samospráva získala finančné prostriedky z Nórskeho finančného mechanizmu, ohrozuje rast cien stavebných materiálov. Náklady na realizáciu projektu sa podľa výsledkov verejného obstarávania predražili takmer trojnásobne. Pre TASR to uviedol primátor mesta Milan Kolesár.

Verejné obstarávanie na dodávateľa stavby v rámci projektu rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky vyhlásilo mesto ešte koncom marca s predpokladanou hodnotou zákazky vo výške približne 700.000 eur. Do súťaže sa zapojili dvaja uchádzači a podľa primátora predložili ponuky drahšie o takmer 1,3 milióna eur.

"Ak by to bol menší rozdiel, uvažovali by sme o jeho preúverovaní. Pokračovať v projekte, kde stavba vybehne zo 700.000 eur na 2.000.000 eur, by ale bolo pre mesto likvidačné," skonštatoval Kolesár.

Samospráva plánuje verejné obstarávanie zopakovať a verí, že sa nájdu firmy, ktoré by rekonštrukciu vedeli zrealizovať lacnejšie. "Inak budeme musieť prijať rozhodnutie, či v projekte pokračovať alebo od zmluvy odstúpiť, pretože za súčasných cenových podmienok je to nerealizovateľné," poznamenal primátor.

Na rekonštrukciu reduty Skalka získalo mesto Jelšava z nórskych fondov jeden milión eur. V národnej kultúrnej pamiatke by mal vďaka projektu vzniknúť multikultúrny priestor pre mládež zameraný na inklúziu marginalizovanej rómskej komunity. Centrum by malo slúžiť nielen obyvateľom mesta, ale aj okolitým obciam z mikroregiónu Magnezit.

Historická reduta Skalka bola postavená v 19. storočí a slúžila ako mestský hotel s hostincom. Budova je v súčasnosti v zlom technickom stave a jej priestory sú už niekoľko rokov nevyužívané.