Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Jesenná univerzita architektúry bude o renesančnej Banskej Štiavnici

Na snímke Ulica Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Cieľom workshopov je povzbudiť študentov k záujmu o kultúrne dedičstvo zapojením do reálnych výskumných úloh v praxi a rozšíriť vedomosti z tejto oblasti.

Banská Štiavnica 8. septembra (TASR) – Témou Banská Štiavnica renesančná sa bude tento rok zaoberať Jesenná univerzita architektúry, ktorá sa uskutoční v dňoch 11. až 17. septembra v tomto starobylom baníckom meste. Ide o 12. ročník multidisciplinárne ladených študentských workshopov, na ktorých sa zúčastňujú študenti rôznych, k problematike pamiatkovej ochrany a prezentácie relevantných odborov.

Ako pre TASR za organizátorov uviedla Katarína Vošková, workshopy a kolokviá s nimi spojené vždy reagovali na aktuálne reálne problémy, najmä z historickej Banskej Štiavnice a okolia, lokality zaradenej od roku 1993 na zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. "Doposiaľ boli workshopy venované konkrétnym výskumom v lokalite. Napríklad dokumentácii ohrozených pamiatok, ľudovej architektúry, krajinného komplexu Banskoštiavnickej kalvárie, historických brán v Krupine, sakrálnych stavieb v krajine a podobne. Od roku 2018 sú workshopy venované systematickému výskumu a dokumentácii urbanisticko-architektonického vývinu Banskej Štiavnice. Posledné tri ročníky boli venované výskumu a mapovaniu stavieb z románskeho a gotického obdobia," priblížila podujatie.

Cieľom workshopov je povzbudiť študentov k záujmu o kultúrne dedičstvo zapojením do reálnych výskumných úloh v praxi a rozšíriť vedomosti z tejto oblasti. "Jeden z hlavných cieľov je multidisciplinarita projektu. Na workshope aj na vedeckom kolokviu je cieľom demonštrovať, že ochrana a prezentácia kultúrneho dedičstva je multidisciplinárna záležitosť a je nutná pri nej spolupráca niekoľkých vedných odborov," pripomenula Vošková.

V tomto ročníku vo výskume urbanisticko-architektonického vývinu Banskej Štiavnice chcú pokračovať dokumentovaním architektonických objektov a ich detailov z obdobia renesancie, s akcentom na dokumentáciu mestského opevnenia. Pre poskytnutie teoretických poznatkov k téme workshopu organizátori a vedecký výbor zostavili program vedeckého kolokvia so sprievodnými odbornými exkurziami.

Výsledky workshopu a záverečná výstava bude odprezentovaná na prízemí detašovaného pracoviska Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Banskej Štiavnici v sobotu 17. septembra o 17.00 h.