Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Jesenná univerzita architektúry sa zaoberala renesančnou B. Štiavnicou

Na archívnej snímke Námestie sv. Trojice v Banskej Štiavnici. Foto: EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková

Workshopy a kolokvia s nimi spojené vždy reagovali na aktuálne reálne problémy, najmä z historickej Banskej Štiavnice a okolia.

Banská Štiavnica 17. septembra (TASR) – Výstava a prezentácia výsledkov týždňového workshopu jesennej univerzity architektúry sa uskutoční v sobotu o 17.00 h v detašovanom pracovisku Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Banskej Štiavnici. Účastníci sa tento rok zaoberali témou Banská Štiavnica renesančná. TASR o tom za organizátorov informovala Katarína Vošková.

"Išlo už o 12. ročník multidisciplinárne ladených študentských workshopov, na ktorých sa zúčastnili študenti rôznych, k problematike pamiatkovej ochrany a prezentácie relevantných odborov," uviedla.

Workshopy a kolokvia s nimi spojené vždy reagovali na aktuálne reálne problémy, najmä z historickej Banskej Štiavnice a okolia, lokality zaradenej od roku 1993 na zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

"Doposiaľ boli workshopy venované konkrétnym výskumom v lokalite. Napríklad dokumentácii ohrozených pamiatok, ľudovej architektúry, krajinného komplexu banskoštiavnickej kalvárie, historických brán v Krupine, sakrálnych stavieb v krajine a podobne. Od roku 2018 sú workshopy venované systematickému výskumu a dokumentácii urbanisticko-architektonického vývinu Banskej Štiavnice. Posledné tri ročníky boli venované výskumu a mapovaniu stavieb z románskeho a gotického obdobia," priblížila Vošková podujatie.

"Jeden z hlavných cieľov je multidisciplinarita projektu. Na workshope aj na vedeckom kolokviu je cieľom demonštrovať, že ochrana a prezentácia kultúrneho dedičstva je multidisciplinárna záležitosť a je nutná pri nej spolupráca niekoľkých vedných odborov," pripomenula.

V tomto ročníku vo výskume urbanisticko-architektonického vývinu Banskej Štiavnice pokračovali dokumentovaním architektonických objektov a ich detailov z obdobia renesancie, s akcentom na dokumentáciu mestského opevnenia.