Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Takmer 50-ročný most v obci Jezersko prechádza rekonštrukciou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Na mostnom objekte sa v rámci jeho rekonštrukcie odstráni jestvujúci mostný zvršok vrátane valcových nosníkov, zrekonštruujú sa prechodové oblasti, záverné múriky, krídla a úložné prahy.

Jezersko 10. júna (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) aktuálne realizuje v rámci kežmarského okresu viacero investičných akcií. Jednou z nich je aj rekonštrukcia 48-ročného mosta v obci Jezersko. Na opravu jeho zlého stavebno-technického stavu z vlastného rozpočtu preinvestuje takmer 200.000 eur. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

"Rekonštrukciou mosta sa má dosiahnuť zlepšenie jeho stavebno-technického stavu, ktorý bol klasifikovaný v stupni päť, teda zlý. Takmer 50-ročný objekt s dĺžkou premostenia 12,3 metra dlhodobo vykazoval známky poškodenia. Na oporách jeho spodnej stavby je viditeľné podmytie základov, výkvety a inkrustácie. Zábradlie je skorodované a poškodené s chýbajúcim prvkom. Koryto vodného toku pod mostom je zanesené s viditeľnou eróziou svahov," zdôvodnila hovorkyňa.

Na mostnom objekte sa v rámci jeho rekonštrukcie odstráni jestvujúci mostný zvršok vrátane valcových nosníkov, zrekonštruujú sa prechodové oblasti, záverné múriky, krídla a úložné prahy. Vybuduje sa tu spriahajúca doska na nosnej konštrukcii, nový mostný zvŕšok a tiež izolácia mostovky. Dôjde tiež k rekonštrukcii vozovky pred i za mostným objektom. Spevní sa aj krajnica s odvodnením, pribudne nové dopravné značenie a spevní sa aj samotné koryto potoka. "Napokon dôjde k zhotoveniu obslužného prístupového schodiska pri oboch krajných oporách," doplnila Jeleňová s tým, že všetky uvedené stavebné práce by mali byť sfinalizované na jar budúceho roka.

Počas realizácie platí na danom úseku čiastočná uzávera cesty. Doprava, ktorá je obojsmerne vedená striedavo v jednom jazdnom pruhu, je regulovaná prenosným dopravným značením. Účastníci cestnej premávky tu musia počítať aj so zníženou povolenou rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu.