Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Juhomoravský kraj podporil vznik Európskeho zoskupenia Veľká Morava

Na snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nosnou témou spolupráce v oblasti kultúry bude spoločná snaha o rozvoj lokality Archeoparku Mikulčice - Kopčany prostredníctvom spoločných výskumných projektov.

Trnava 5. novembra (TASR) - Poslanci Zastupiteľstva Juhomoravského kraja odsúhlasili založenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého druhým zakladajúcim členom bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK). TASR o tom informovalo komunikačné oddelenie TTSK.

Spolupráca bude novým impulzom k partnerskej cezhraničnej spolupráci krajov. "Potešilo ma, že poslanci Juhomoravského kraja schválili založenie EZÚS Veľká Morava a nadviazali tak na rovnaký krok nášho zastupiteľstva z marca tohto roka. Ide o veľkú príležitosť, vďaka ktorej bude napredovať cezhraničná spolupráca. Jednou z hlavných úloh bude posilniť spoluprácu, ako aj hospodársku a sociálnu súdržnosť regiónov, medzi ktorými tečie rieka Morava. Želám si, aby sme ešte zintenzívnili bohatú kultúrnu výmenu a nadviazali na úspešné projekty spolufinancované z európskych zdrojov," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

V najbližších týždňoch sa uskutočnia ďalšie administratívne kroky smerujúce k oficiálnemu založeniu zoskupenia. EZÚS Veľká Morava bude zamerané na realizáciu spolupráce v oblastiach infraštruktúry, informačných technológií, regionálneho rozvoja a turizmu, vzdelávania, kultúry a športu, sociálnej oblasti a zdravotníctva, krízového riadenia a cezhraničnej spolupráce.

Nosnou témou spolupráce v oblasti kultúry bude spoločná snaha o rozvoj lokality Archeoparku Mikulčice - Kopčany prostredníctvom spoločných výskumných projektov. "Významným predmetom spolupráce bude pokračovanie v príprave na procese opätovnej nominácie Archeoparku do zoznamu lokalít svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Kraje vidia spoločný záujem aj v oblasti pravidelnej verejnej cezhraničnej dopravy s cieľom zlepšiť dostupnosť pracovných miest a škôl v pohraničí a majú potenciál napomôcť rozvoju celej oblasti," doplnil predseda TTSK.