Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Jún, mesiac poľovníctva, si na Zemplíne pripomenuli Poľovníckym dňom

Jún, mesiac poľovníctva a ochrany prírody, si na Zemplíne pripomenuli Poľovníckym dňom v areáli Zemplínskeho múzea v Michalovciach, ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj. Na snímke výstava poľovníckych trofejí pred Zemplínskym múzeom v Michalovciach 19. júna 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Prvý ročník Poľovníckeho dňa pripravila v spolupráci s múzeom Obvodná poľovnícka komora.

Michalovce 19. júna (TASR) - Jún, mesiac poľovníctva a ochrany prírody, si na Zemplíne v nedeľu pripomenuli Poľovníckym dňom. Podujatie sa uskutočnilo v areáli Zemplínskeho múzea v Michalovciach, ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj. Na podujatí sa predstavili jednotlivé poľovnícke združenia z okresu Michalovce, stretnutie bolo prezentáciou ich činnosti aj úspechov poľovníctva.

"Poľovačky boli od nepamäti obľubou šľachty. Máme záznamy, že lovu zveri a vtáctva sa venoval aj posledný majiteľ kaštieľa gróf Alexander Sztáray. Práve neuvážené rozhodnutie jeho bratranca, súvisiace s poľovačkou, zabezpečilo Alexandrovi dedičské práva a stal sa tak posledným michalovským grófom," objasnila riaditeľka Zemplínskeho múzea Stanislava Rovňáková.



Organizátori si pre návštevníkov pripravili bohatý program, v úvode to bola svätá omša so sprievodom s uloveným srncom, ktorou poľovníci poďakovali za živú prírodu. Súčasťou podujatia bola aj prednáška o histórii poľovníctva na Sztárayovskom panstve.

Program pokračoval vyhodnotením súťaže vo varení poľovníckeho gulášu, nechýbali ani ukážky sokoliarskeho výcviku a poľovníckej kynológie. Špeciálne predstavili plemeno poľovníckeho psa tatranský durič, ktoré vzniklo v okrese Michalovce a využíva sa na durenie a dohľadávanie zveri. Poľovníci tiež návštevníkom predviedli verné zvuky vábenia jeleňa a zazneli aj lovecké fanfáry. Poľovnícke trofeje a obrazy s poľovníckou tematikou odprezentovala krátka výstava, detskí návštevníci si mohli vyskúšať jazdu na koni, navštíviť prírodovednú expozíciu a tvoriť v tvorivej dielničke. Nedeľné popoludnie doplnilo vystúpenie folklórneho súboru Michalovskí heligonkári.

Prvý ročník Poľovníckeho dňa pripravila v spolupráci s múzeom Obvodná poľovnícka komora.