Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Jurinová: Predražené CT prístroje obstaral kraj za vedenia J. Blanára

Na archívnej snímke predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš v tejto súvislosti vyzýva podpredsedu Národnej rady SR Juraja Blanára na okamžité odstúpenie z funkcie.

Žilina 28. apríla (TASR) – Obstaranie predražených CT prístrojov bolo podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej zinscenované nielen šéfom obstarávania, ale aj so súhlasom jej predchodcu Juraja Blanára. Reagovala tak na právoplatné rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR o nepodmienečnom päťročnom treste odňatia slobody pre exšéfa odboru vnútornej správy ŽSK Jána Jarošíka.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš v tejto súvislosti vyzýva podpredsedu Národnej rady (NR) SR Juraja Blanára (Smer-SD) na okamžité odstúpenie z funkcie. "Je neakceptovateľné, aby človek, ktorý nesie plnú politickú zodpovednosť za okrádanie pacientov a zdravotníkov, ostal vo funkcii podpredsedu Národnej rady. Vyzývame ho, aby voči sebe okamžite vyvodil sebareflexiu a stiahol sa z verejného života," vyhlásil Šipoš.

Exšéf odboru vnútornej správy ŽSK si trest odpyká v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Vinný je zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražby. Prokuratúra priblížila, že skutok spočíval v obstaraní dvoch tomografických prístrojov CT pre dve nemocnice v Žilinskom kraji, informoval Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).