Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

K pätici sto a viacročných ľudí pribudol cez Vianoce aj Ján Pecník

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

V meste pod Urpínom aktuálne žije jeden 100-ročný a 101-ročná obyvateľka.

Banská Bystrica 25. decembra (TASR) - V meste pod Urpínom pribudol v prvý sviatok vianočný k pätici ľudí s úctyhodným vekom 100 a viac rokov Ján Pecník, ktorý oslavuje storočnicu. Rodák z Môlče trávi jeseň života v zariadení sociálnych služieb KOMUCE Krivánska v Banskej Bystrici a ako sám hovorí, v živote si najviac želá, aby celá jeho rodina bola zdravá a každý jej člen sa dožil takého pekného veku.

"Za dlhovekosť ďakujem Pánu Bohu a aj zdravému stravovaniu. Vždy hovorím, že ak má človek vodu, kôrku chleba a čistý vzduch, tak prežije. A ešte je potrebný pozitívny pohľad na svet. Bez toho to jednoducho nejde, hlavne v súčasnej dobe," reagoval storočný jubilant.

Blahoželania prijímal už v predstihu a medzi gratulantmi bol i banskobystrický primátor Ján Nosko. "Je obdivuhodné, koľko životného elánu a energie má v sebe. K jeho krásnemu životnému jubileu mu prajem hlavne veľa zdravia, pohody a optimizmu, ktorý rozdáva okolo seba. V mnohom, vrátane pohľadu na život, môže byť príkladom aj pre podstatne mladšie generácie. Som rád, že žije v našom zariadení, čo svedčí o tom, že sa mesto o svojich skôr narodených obyvateľov príkladne stará," konštatoval Nosko.

Pecník vyrastal ako polosirota, keďže jeho otec odišiel za prácou do Argentíny, odkiaľ sa už nevrátil. Už ako malý musel veľa pracovať, pásol ovce a hovädzí dobytok. Pred povinnou vojenskou službou žil štyri roky v Česku, ale neskôr sa vrátil do Banskej Bystrice, kde celých 42 rokov pracoval ako školník. Dva razy sa oženil a aj ovdovel. Mal dvoch synov, z ktorých jeden zomrel. Radosť mu dnes robia štyri vnúčatá, sedem pravnúčat a jedno prapravnúča. Stále si rád zaspieva, prečíta noviny, pozrie dobrý film či športový prenos.

V meste pod Urpínom aktuálne žije jeden 100-ročný a 101-ročná obyvateľka. Rovnako aj dve seniorky, ktoré majú 102 rokov. Najstaršia je 104-ročná Banskobystričanka.