Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V obci Kalinov si oslavami pripomenuli jej oslobodenie v roku 1944

Na archívnej snímke vrtuľník UH-60M Black Hawk. Foto: TASR Dušan Hein

Súčasťou osláv výročia bol aj prelet vojenských vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a Mi-17 a koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica.

Kalinov 18. septembra (TASR) – Oslobodenie Kalinova pred 77 rokmi ako prvej slovenskej obce spod vplyvu nacistického Nemecka pripomenuli sobotňajšie oslavy v tejto obci v okrese Medzilaborce. Sovietska armáda ju po ťažkých bojoch oslobodila 21. septembra 1944.

"Oslavy organizujeme každoročne preto, aby sa nezabúdalo na históriu, na to, čo spôsobila vojna, a aby ani mladá generácia nezabúdala na jej hrôzy," uviedol pre TASR starosta obce Ivan Sivák.

Súčasťou osláv výročia bola panychída za padlých vojakov pri Pamätníku oslobodenia a pietny akt kladenia vencov s príhovorom hostí. Nasledoval prelet vojenských vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a Mi-17 a koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica.

V príhovore vystúpil aj generálny riaditeľ sekcie legislatívy a práva Ministerstva obrany (MO) SR Daniel Bednár. „Dianie v druhej polovici septembra 1944 práve tu, v Kalinove, spomedzi všetkých miest a obcí na území Slovenska, predznamenalo blížiaci sa koniec druhej svetovej vojny, ktorá je až do dnešného dňa najťažšou vojnou a najväčším konfliktom, aký Európa a svet zažili. O jej krutosti, o strate ľudskosti a najmä o stratených životoch dodnes svedčia pamätníky v mestách a obciach po celej Európe a rovnako aj u nás na Slovensku,“ zdôraznil. Pripomenul tiež, že ani v súčasnosti nie je sloboda a mier samozrejmosťou. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

V popoludňajšom kultúrnom programe v obci vystúpili skupina Labirsky Beťare a Drišľak. Záštitu nad oslavami oslobodenia prevzali predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina), minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a predseda PSK Milan Majerský.

Vojnové udalosti z roku 1944 celoročne pripomína aj historická vojenská technika rozmiestnená na území obce, ktorú na tento účel zapožičal Vojenský historický ústav.