Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Najlepší strihač oviec je zo Zlatého, pokoril aj slovenský rekord

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Radovan Stoklasa

Ján Hankovský jednu ovcu ostrihal za jednu minútu a osem sekúnd, pričom rekord prekonal o jednu sekundu.

Kamenica 6. júla (TASR) – Najlepším regionálnym strihačom oviec sa dnes na farme v obci Kamenica, okres Sabinov, stal Ján Hankovský zo Zlatého v Bardejovskom okrese. TASR to potvrdil riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz a zároveň organizátor Regionálnych majstrovstiev v strihaní oviec Slavomír Reľovský s tým, že titul poputoval do tých správnych rúk, keďže pán Hankovský má so strihaním oviec dlhoročné skúsenosti a Slovensko už reprezentoval aj na majstrovstvách sveta v tejto netradičnej disciplíne.

„Bol to 2. ročník podujatia, na súťaži sa zúčastnilo celkove 13 strihačov, pričom sme mali jedného zástupcu z Poľska, dvoch z Českej republiky a ostatní boli z rôznych regiónov zo Slovenska. V rámci súťaže o najlepšieho strihača oviec sme mali súťaž aj v najrýchlejšom ostrihaní jednej ovce,“ informoval Reľovský. Ján Hankovský zvíťazil v oboch kategóriách, pričom sa mu podarilo pokoriť aj slovenský rekord. Jednu ovcu ostrihal za jednu minútu a osem sekúnd, pričom rekord prekonal o jednu sekundu.

„Je taká tradícia, že keď strihač pokorí rekord, tak následne ostrihá aj majiteľa farmy, na ktorej sa súťaž uskutočnila. Dnes teda pán Hankovský ostrihal majiteľa farmy Kamenica pána Petra Angeloviča,“ zdôraznil Reľovský. Hankovský pochádza z rodiny, kde je strihanie oviec tradíciou, okrem neho sú strihačmi aj ôsmi jeho bratia.

Do finále regionálnych majstrovstiev sa dnes prepracovali štyria strihači, pričom na 4. mieste sa umiestnil Dušan Dudáš z Liptovskej Lužnej, na 3. mieste Slavomír Sobek z Bardejova a štvoricu najlepších doplnil Vladimír Hankovský z Bardejova. Porota hodnotila čas strihania, ale dôležitá je podľa Reľovského aj jeho kvalita. Vo vyraďovacích kolách strihali strihači po päť oviec, rovnako ako aj v semifinále, vo finále potom strihali po sedem oviec. Dohromady tak ostrihali 250 oviec.

„Ovce sa strihajú dvakrát do roka, práve teraz je vhodný čas na ich prvé strihanie, druhé zväčša nasleduje v decembri,“ doplnil Reľovský. Majstrovstvá Slovenska v strihaní oviec sa uskutočnia 27. júla v Liptovskej Lužnej a opäť tam budú mať zastúpenie aj strihači z Českej i Poľskej republiky. Reľovský predpokladá účasť viac ako 20 strihačov.