Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Kamerový systém mesta už monitoruje aj Pentagon vo Vrakuni

Kamerový systém v Bratislave už využíva 82 kamier. Zástupcovia hlavného mesta, jeho mestských častí i bratislavskej Mestskej polície (MsP) v piatok 7. februára 2014 oficiálne uviedli do prevádzky nové kamery vo Vrakuni, Podunajských Biskupiciach, Vajnoroch i ďalších lokalitách Ružinova. Na snímke miestnosť centrálneho dispečingu kamerového systému v sídle Mestskej polície (MsP) v Bratislave. Foto: TASR/Erik Mader

V Ružinove sa z doterajších sedem rozšíril počet kamier na jedenásť.

Bratislava 7. februára (TASR) – Kamerový systém v Bratislave už využíva 82 kamier. Zástupcovia hlavného mesta, jeho mestských častí i bratislavskej Mestskej polície (MsP) dnes oficiálne uviedli do prevádzky nové kamery vo Vrakuni, Podunajských Biskupiciach, Vajnoroch i ďalších lokalitách Ružinova.

V Ružinove pribudli štyri kamery, vo Vajnoroch tri, v Podunajských Biskupiciach dve. Svoju prvú kameru má aj Vrakuňa. Primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) pripomenul, že rozšírenie je súčasťou Koncepcie rozvoja kamerového systéme 2013-2015. Kamerový systém podľa jeho slov už počas doterajšej existencie ukázal svoj potenciál. "Používame ho pri odhaľovaní priestupkov či trestných činov, ale aj ako efektívny nástroj prevencie pred nekalou činnosťou," uviedol v miestnosti centrálneho dispečingu kamerového systému v sídle MsP v Bratislave.

Náčelníčka mestskej polície Zuzana Zajacová informovala, že nové kamery pribudli na najviac potrebných miestach, tak, ako ich identifikovala MsP spolu so starostami jednotlivých mestských častí. Kamera tak bude odteraz monitorovať aj územie neslávne známeho Pentagonu vo Vrakuni. "Už teraz, keď sa pozerám na výstup z kamery, som presvedčený, že jej umiestnenie bude mať efekt na identifikovanie a zníženie kriminality v okolí Pentagonu," uviedol vicestarosta Vrakune Ladislav Kugler (SDKÚ-DS). Kugler dodal, že mestská časť už má vytipované ďalšie tri miesta, kde by mali byť kamery v rámci rozširovania kamerového systému mesta. Kugler poukázal aj na fakt, že Vrakuňa požiadala o dotáciu aj Radu vlády pre prevenciu kriminality. "Ak budeme úspešný, v mestskej časti by malo pribudnúť ďalších päť kamier," povedal Kugler.

V Ružinove sa z doterajších sedem rozšíril počet kamier na jedenásť. "Nové kamery sme umiestnili napríklad pri večierke na Radničnom námestí i v parku na Palkovičovej ulici, kde sme mali problémy s vandalizmom i bezdomovcami," povedal starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH). Ďalšie kamery v Ružinove pribudli na Bajkalskej pri supermarkete i na rohu ulíc Svätoplukova-Záhradnícka.

Vo Vajnoroch doteraz využívali 5 kamier vlastného kamerového systému. Teraz im pribudli ďalšie tri, ktoré dostali od mesta. "Umiestnili sme ich pri dvoch školách a na začiatku ulice Na doline," skonštatoval starosta Vajnor Ján Mrva (SDKÚ-DS), ktorý dúfa, že umiestnením ďalších kamier sa podarí vytlačiť príp. úplne eliminovať vandalizmus.



V rozšírenie kamerového systému aj na Karlovu Ves dúfa starostka tejto mestskej časti Iveta Hanulíková (Smer-SD). "Je veľa miest, na ktorých by sme ich potrebovali. Určite ich chceme mať na Školskom námestí, ktoré sa práve rekonštruuje," uviedla Hanulíková.

Náčelníčka MsP v Bratislave Zuzana Zajacová pripomenula, že spolu s rozšírením kamerového systému sa aj zmodernizoval centrálny dispečing. Prioritou najbližšej budúcnosti kamerového systému je jeho celková digitalizácia. V súčasnosti je totiž z 82 kamier ešte väčšia časť – 44 - analógových.