Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Kancelária Bratislavského kraja v Bruseli oslavuje 20. výročie vzniku

Na snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Foto: TASR - Dano Veselský

V Bruseli pôsobí viac ako 300 regionálnych zastúpení.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Kancelária Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v Bruseli oslavuje 20. výročie. Zastúpenie Bratislavského kraja bolo založené v roku 2002 ako vôbec prvé zastúpenie slovenských regiónov v Bruseli.

Rozhodnutie prvého predsedu BSK Ľuba Romana založiť regionálne zastúpenie pri EÚ v Bruseli označuje súčasný šéf kraja Juraj Droba za odvážne. "V roku 2002 sme síce ešte neboli členmi EÚ, no možnosti, ktoré EÚ regiónom ponúka, už boli dobre známe," skonštatoval Droba.

Pozitívne hodnotí, že nasledujúci dvaja predsedovia BSK, teda Vladimír Bajan a Pavol Frešo, v tomto projekte pokračovali a výrazne ho aj rozšírili. "Aj vďaka tomu a práci zastúpenia v Bruseli bude mať územie kraja v novom programovom období doposiaľ najväčšiu alokáciu fondov EÚ," poznamenal Droba.

Hlavným dôvodom zriadenia bola okrem toho, že vplyv regiónov sa v posledných rokov výrazne posilnil, potreba účasti slovenských regiónov a municipalít na tvorbe európskej regionálnej politiky a participácie na európskych projektoch. V Bruseli pritom pôsobí viac ako 300 regionálnych zastúpení. Ich úlohou je najmä prepájať tieto regionálne politiky s politikami EÚ. Rovnako tak vstupovať do legislatívnych procesov EÚ, aby v nich boli záujmy regiónov adekvátne reflektované.

"Práca v Bruseli má často veľmi technický charakter, ale je skvelé vidieť, ako sa neskôr prejaví vo forme konkrétnych projektov, ktoré zlepšujú život obyvateľov kraja," podotkol vedúci Zastúpenia BSK pri EÚ Tomáš Teleky. Regióny dokážu podľa neho v Bruseli veľmi efektívne spolupracovať, vymieňať si skúsenosti a svoje záujmy koordinovane presadzovať aj smerom k inštitúciám EÚ.