Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Kandidátom Hlasu-SD na predsedu Košického kraja je Róbert Suja

Na snímke za rečníckym pultom Róbert Suja, kandidát na predsedu KSK, vpravo pri ňom stojí Peter Pellegrini poslanec NR SR, predseda strany HLAS – sociálna demokracia. V Košiciach 2. júna 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Mojím heslom je Iný kraj a chcem ponúknuť naozaj iný kraj – iný, ako sme ho vnímali doteraz, povedal Suja.

Košice 2. júna (TASR) – Na post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) bude za stranu Hlas-SD kandidovať Róbert Suja. Kandidatúru oznámil vo štvrtok v Košiciach na tlačovej konferencii spolu s predsedom Hlasu-SD Petrom Pellegrinim.

Suja sa stal známym vlani v pozícii dočasného generálneho riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), po odvolaní z funkcie sa venoval poradenskej činnosti. V májovej parlamentnej voľbe neúspešne kandidoval na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.

Na snímke za rečníckym pultom Róbert Suja, kandidát na predsedu KSK, vpravo za ním stojí Peter Pellegrini poslanec NR SR, predseda strany HLAS – sociálna demokracia. V Košiciach 2. júna 2022.
Foto: TASR - Milan Kapusta


"Mojím heslom je Iný kraj a chcem ponúknuť naozaj iný kraj – iný, ako sme ho vnímali doteraz. Snažím sa pristupovať k veciam veľmi racionálne a pragmaticky. Súčasný rozpočet kraja je historicky nastavený na udržiavanie, tak jedna zo zásadných vecí je, že chcem zvýšiť financovanie, či už z eurofondov alebo hľadať iné zdroje," povedal. Okrem zlepšenia financovania spomenul ako prioritu budovanie rodinného zázemia, poukázal pritom na negatívne zmeny v oblasti rodinného a komunitného života. "Chcem vrátiť kraju identitu východniara, aby bola spájaná s tradičnými hodnotami a bola vnímaná multigeneračne," konštatoval. V ďalších mesiacoch chce Suja predstaviť silný rozvojový program pre kraj, kampaň bude robiť v regiónoch s priamou komunikáciou s ľuďmi. Ako uviedol, nie je členom strany Hlas-SD.

Pellegrini označil Suju za človeka so skúsenosťami zo zahraničia a odborných pozícií, ktorý ponúkne kraju nový impulz a víziu ďalšieho rozvoja. „Samozrejme, budeme sa uchádzať o podporu pre kandidáta, uvidíme, či to bude podpora otvorená alebo skrytá, ale Hlas nemá problém zúčastniť sa na týchto voľbách aj samostatne," povedal.