Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kapacita nitrianských materských škôl nestačí

Ilustračná foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Mesto sa snaží nájsť voľné miesta predovšetkým pre deti s trvalým bydliskom v Nitre.

Nitra 10. apríla (TASR) – Do nitrianskych materských škôl (MŠ) sa tento rok prihlásilo podstatne viac detí, ako je voľných miest. Mesto v súčasnosti eviduje desiatky detí, ktoré nemá kam umiestniť. Celkovo bolo do 15. marca podaných 887 žiadostí. Podľa slov vedúceho odboru školstva, mládeže a športu na Mestskom úrade v Nitre Vladimíra Ďugu je zatiaľ neumiestnených 193 detí. Ako však pripomenul, sú medzi nimi aj tie, ktoré nespĺňajú vekové kritérium.

"Je tu tento problém, ale troška sa aj nafukuje. Situáciu riešime a pripravujeme tri nové triedy v existujúcich zariadeniach. Dve triedy otvoríme v MŠ Piaristická a jednu v MŠ Mostná. Okrem toho tu je ešte možnosť navýšenia počtu detí v ďalších triedach. Situácia teda nie je až taká kritická a postupne ju riešime. Verím, že sa nám deti podarí umiestniť," povedal Ďuga.

Podľa jeho slov sa mesto snaží nájsť voľné miesta hlavne pre deti s trvalým bydliskom v Nitre. Do materských škôl sa však hlásilo aj pomerne veľa predškolákov z okolitých obcí. "Usilujeme sa vyjsť v ústrety aj im. V prvom rade riešime deti, ktoré už majú v našich škôlkach súrodencov a ich rodičia pracujú v Nitre," vysvetlil Ďuga.

Vlani bola kritická situácia na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina, kde sa museli vytvoriť dve nové triedy. V tomto roku radnica musí riešiť problém s nedostatkom voľných miest v Starom meste a na sídlisku Chrenová. "Ak bude tento trend pokračovať, čo by som si želal, budeme uvažovať nad sprevádzkovaním nového priestoru, ktorý by sa dal bez väčších nákladov adaptovať. Nerád by som však teraz zverejňoval, kde by to malo byť," povedal Ďuga.

Ilustračná foto
Foto: TASR/Roman Hanc

Podľa jeho slov by do MŠ mali v najbližších troch rokoch nastupovať populačne silné ročníky detí. Magistrát s tým počíta a hľadá preto aj "záložné" priestory. Takým by mohla byť aj budova bývalej MŠ na Javorovej ulici, ktorú mesto pred časom získalo do vlastníctva po zámenách nehnuteľností s Nitrianskym samosprávnym krajom. "Je tu aj táto možnosť, aj keď v súčasnosti sa s využitím týchto priestorov nepočíta. Je to síce účelovo postavená budova, ale jej rekonštrukcia by bola finančne náročná. Ale neopúšťame ani túto myšlienku," skonštatoval Ďuga.