Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Karlova Ves chce zlepšiť sociálne služby, zapojiť chce aj verejnosť

Na ilustračnej snímke mestská časť Bratislava - Karlova Ves. Foto: TASR - Marko Erd

Projekt je financovaný z grantového programu zameraného na posilnenie občianskej spoločnosti, podporu aktívneho občianstva a zlepšenie postavenia zraniteľných skupín na Slovensku.

Bratislava 18. júla (TASR) – Bratislavská Karlova Ves plánuje zlepšiť sociálne služby poskytované svojim obyvateľom. Tie by mali byť zakotvené v komunitnom pláne sociálnych služieb. Pokladom na vytvorenie jeho manuálu má byť analýza reálnych potrieb a možností prijímateľov i poskytovateľov týchto služieb.

"Cieľom komunitného plánu je, aby mestská časť lepšie spoznala potreby svojich obyvateľov v sociálnej oblasti a dokázala im čo najviac prispôsobiť služby, ktoré sa im poskytujú," poznamenala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Zároveň sa má vypracovať aj všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým sa daný plán schváli v miestnom zastupiteľstve.

Na projekte bude samospráva spolupracovať s Inštitútom pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) a Ústavom pre verejnú politiku Univerzity Komenského. "Medzi naše aktivity bude patriť rozsiahly dotazníkový prieskum, nielen medzi ľuďmi, ktorí v súčasnosti sociálne služby využívajú, ale aj medzi obyvateľmi mestskej časti ako takými," priblížila riaditeľka SGI Veronika Prachárová.

Rozhovory chcú výskumníci viesť aj so skupinami obyvateľstva, ktoré môžu od mestskej časti potrebovať konkrétnu pomoc. Ide napríklad o dôchodcov, ľudí na vozíku či rodičov malých detí. "Popri zisťovaní potrieb čo najširšieho spektra Karlovešťanov sa zameriame aj na zapojenie pohľadu poskytovateľov, ktorých ponúkané sociálne služby obyvatelia mestskej časti využívajú," doplnila Prachárová.

Projekt je financovaný z grantového programu zameraného na posilnenie občianskej spoločnosti, podporu aktívneho občianstva a zlepšenie postavenia zraniteľných skupín na Slovensku.