Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Karlova Ves upozorňuje na diviakov štát i majiteľov veľkých plôch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Samospráva zároveň verejne vyzýva štátne inštitúcie, aby sa intenzívnejšie zaoberali premnoženými diviakmi.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Bratislavská Karlova Ves vyzvala majiteľov najväčších neudržiavaných pozemkov, aby ich upratali, zbavili po lete spadnutého ovocia a prípadné poškodené dreviny ošetrili. "Práve tieto zanedbané pozemky v lokalite Krčace, na Starých gruntoch a pozemkoch nad Devínskou cestou sú úkrytom desiatok kusov divej zveri a stávajú sa útočiskom aj pre diviaky, ktoré sa následne pohybujú v obytných častiach," vysvetlil výzvu mestskej časti jej hovorca Branislav Heldes.

Samospráva zároveň verejne vyzýva štátne inštitúcie, aby sa intenzívnejšie zaoberali premnoženými diviakmi. S prihliadnutím na reálnu situáciu považuje žiadosť štátnych orgánov o nahlasovanie diviakov mailom za neúčinnú.

"V posledných týždňoch sme zaznamenali nárast podnetov od obyvateľov. Diviaky sa vyskytujú na Starých gruntoch v blízkosti vysokoškolských internátov, v Parku SNP v Líščom údolí, aj na Dlhých dieloch na uliciach Hlaváčiková, Veternicová či Hany Meličkovej. Tento týždeň sa diviaky objavili aj pred miestnym úradom, kde poškodzovali zeleň,“ upozornil Heldes.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ešte na začiatku februára vyzvalo obyvateľov a samosprávy, aby v prípade pohybu diviačej zveri v intraviláne kontaktovali mailom Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS) SR. Na začiatku augusta úrady, aj v súvislosti so zabránením šírenia afrického moru ošípaných, povolili mimoriadny odlov diviakov vo viacerých mestských častiach Bratislavy.