Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Katedra hudby UKF uvedie premiéru muzikálu Jana 2022

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Autorom libreta, textov piesní a režisérom v jednej osobe je pedagóg Katedry hudby na UKF Pavol Smolík.

Nitra 13. mája (TASR) – Katedra hudby Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre pripravuje nový muzikál s názvom Jana 2022. Príbeh známej historickej postavy Jany z Arku autori presunuli do prostredia súčasnej armády.

Premiéra muzikálu bude uvedená 17. a 21. mája o 19. hodine v Spoločenskom dome na Námestí Ľ. Štúra v Topoľčanoch. "Dielo je inšpirované životom skutočnej historickej osobnosti Jany z Arku, ktorá vošla do dejín ako odvážna a charizmatická vojvodkyňa, citlivá voči hlasu svedomia a otvorená voči ťažkým životným výzvam. Ako jednoduché dievča z dediny sa postavila na čelo vojska a dosiahla veľké víťazstvá. Dnešné okolnosti medzinárodného vývoja urobili túto tému mimoriadne aktuálnou," uviedli tvorcovia muzikálu.

Autorom libreta, textov piesní a režisérom v jednej osobe je pedagóg Katedry hudby na UKF Pavol Smolík, ktorý je aj operným a rozhlasovým režisérom, dramaturgom, scenáristom a pedagógom. Autorskú dvojicu dopĺňa Ľubo Horňák, skladateľ, hudobník a producent, známy aj z pôsobenia v hudobnej skupine Elán. "Na spoluprácu sme popri našich študentoch prizvali aj pedagógov katedry i našich bývalých absolventov a ďalších hostí. Projekt tak pripravila široká komunita mladých ľudí, hudobníkov, spevákov, hercov i zvukárov," uviedla vedúca Katedry hudby na UKF Alena Čierna.