Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Kauzou baru Fatima sa Okresný súd v Trenčíne zaoberať v piatok nebude

Na archívnej snímke bývalý majiteľ trenčianskeho baru Fatima Ondrej J. Foto: TASR - Pavol Zachar

Kauza trenčianskeho baru Fatima sa odohrala už pred 20 rokmi, výťažok z prevodu baru mal ísť podľa Janíčka bývalej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike J.

Trenčín 28. júla (TASR) - Okresný súd (OS) v Trenčíne sa v piatok (29. 7.) napokon nebude zaoberať kauzou trenčianskeho baru Fatima. Termín pojednávania zrušili. Pre TASR to vo štvrtok potvrdil hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

Súd pojednávanie ešte koncom apríla odročil na piatok s cieľom preskúmania duševného stavu obžalovaného. Posudok ešte súd nemá k dispozícii. Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu vydierania čelí Peter V., ktorý mal násilím prinútiť podnikateľa Ondreja Janíčka prepísať bar Fatima pod Trenčianskym hradom na mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho.

Kauza trenčianskeho baru Fatima sa odohrala už pred 20 rokmi, výťažok z prevodu baru mal ísť podľa Janíčka bývalej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike J. V prípade dokázania viny hrozí Petrovi V. trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie.

Obžalovanými z pokračovacieho trestného činu vydierania formou spolupáchateľstva v súvislosti s kauzou baru Fatima boli i podnikatelia Janíček a Jozef Strelčík. Spod obžaloby ich v obnovenom konaní ešte v polovici júla oslobodil Okresný súd Trnava. Ako konštatoval, nebolo dokázané, že skutky spáchali obžalovaní. Podnikateľov ešte v roku 2001 odsúdila vtedajšia sudkyňa OS Monika J. za vydieranie podnikateľa Tibora Jurisu na 15-mesačný trest odňatia slobody. Dvojica sa bránila, tvrdila, že Jurisa podpísal krivú výpoveď, právny zástupca Janíčka Daniel Lipšic v roku 2020 uviedol, že pôvodný rozsudok sudkyne bol zmanipulovaný a vyhlásený pod vplyvom korupcie.