Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bronzovú sochu Imricha Thökölyho slávnostne odhalili verejnosti

Na snímke socha Imricha Tökölyho, ktorú odhalili za účasti primátora mesta Kežmarok a zástupcov maďarského veľvyslanectva na Slovensku v Kežmarku v pondelok 28. marca 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vo vstupnej veži hradu sa nachádza stála expozícia venovaná tejto významnej rodine.

Kežmarok 28. marca (TASR) – Na Kežmarskom hrade v pondelok odhalili bronzovú sochu grófa Imricha Thökölyho, ktorá je dielom maďarského umeleckého sochára Lajosa Győrfiho. Na nádvorí síce stojí jeho podobizeň na koni v nadživotnej veľkosti už od minulého roka, pre pandémiu ju však slávnostne odprezentovali verejnosti až teraz. Riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová pre TASR uviedla, že myšlienka nainštalovať jeho sochu vznikla už dávnejšie v spolupráci s maďarským konzulátom a mestom Kežmarok.

"Ako vodca protihabsburgského povstania sa zaslúžil o slobodu vyznania, historici ho charakterizujú ako človeka, ktorému sa podarilo zachrániť evanjelickú cirkev v najzložitejších časoch jej histórie," priblížila Cintulová. Dodala, že za éry tejto významnej šľachtickej rodiny prešiel hrad najväčšími stavebnými úpravami, ktoré mu dali pečať prepychového šľachtického sídla. Stretávali sa tam umelci, filozofi, šľachtici či hudobníci a priamo na hrade sa narodil aj Imrich. Jeho pozostatky sú uložené v prístavbe Nového evanjelického kostola v Kežmarku. Rodina hrad vlastnila približne sto rokov v 16. a 17. storočí. "Imrich Thököly aj so svojím otcom boli také rozporuplné osobnosti, neustále boli rozbroje medzi Kežmarčanmi a majiteľmi hradu, ale jednoznačne treba povedať, že za ich čias hrad prekvital," skonštatovala Cintulová.

Vo vstupnej veži hradu sa nachádza stála expozícia venovaná tejto významnej rodine. Okrem toho kežmarské múzeum v spolupráci s poľskými a maďarskými partnermi pripravilo výstavu pod názvom O voľnosti a spravodlivosti, povstanie kurucov Imricha Thökölyho. Sú na nej zachytené významné momenty samotných bojov pri Viedni v druhej polovici 17. storočia a ďalšie udalosti z obdobia po potlačení povstania a úteku Imricha Thökölyho do Turecka.