Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Kežmarok žiada envirorezort o riešenie situácie s medveďom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Polícia varuje ľudí, aby boli ostražití a dávali si pozor.

Kežmarok 21. júna (TASR) - Kežmarok žiada Ministerstvo životného prostredia SR o akútne riešenie situácie v súvislosti s výskytom medveďa hnedého v blízkosti obytných zón. Ako TASR informovala Barbora Sosková z oddelenia komunikácie a propagácie mestského úradu, počas uplynulého víkendu bol niekoľkokrát spozorovaný obyvateľmi.

„V piatok bol obyvateľkou mesta spozorovaný v okolí cyklistického chodníka a v sobotu iným obyvateľom v lesoparku Sever," uviedla Sosková.

Primátor Kežmarku Ján Ferenčák sa obrátil listom na ministra životného prostredia Jána Budaja. V záujme prevencie možných útokov medveďa na človeka ho žiada o rýchle a odborné riešenie nepriaznivej situácie s cieľom zachovania bezpečnosti obyvateľov a návštevníkov mesta.

„V histórii mesta Kežmarok sa nestalo, aby medvede zišli z ich prirodzeného vysokohorského prostredia tak blízko k ľuďom. Je to prvý raz, keď sa medvede vyskytli v obytných zónach, ktoré pre túto šelmu nie sú prirodzené. Máme obavy, že pre zvyšujúcu sa početnosť populácie medveďa hnedého a nárast turistiky bude k podobným stretom dochádzať čoraz častejšie. V situácii, keď medvede ohrozujú ľudí na území mesta, nevidím inú možnosť, ako situáciu okamžite riešiť. Apelujem na ministra životného prostredia, aby medveďa prišli čo najskôr odchytiť a premiestniť," zdôraznil Ferenčák.

Stav medveďov monitoruje mestská polícia v Kežmarku. „Situáciu podrobne sledujeme, no domnievame sa, že samotné monitorovanie nestačí. Čoraz väčšia strata plachosti medveďov vo zvýšenej miere zväčšuje riziko ich útoku na človeka,"
povedal náčelník polície Štefan Šipula.

Podľa Soskovej sa medveďa zatiaľ odchytiť nepodarilo, preto polícia varuje ľudí, aby boli ostražití a dávali si pozor. V prípade, že ho spozorujú, majú kontaktovať mestskú políciu na čísle 159.

Ako pre TASR uviedli z tlačového oddelenia Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, zásahový tím Štátnej ochrany prírody SR pre medveďa hnedého dôsledne preveruje a vyhodnocuje každé hlásenie o výskyte medveďa. Inak to nebolo ani počas uplynulého víkendu v Kežmarku, kde bola miestnou obyvateľkou spozorovaná dravá šelma.

"Zásahový tím poskytuje polícii plnú súčinnosť a v prípade potreby je pripravený konať. MŽP však neeviduje žiadosť primátora Kežmarku o akútne riešenie opakovaného výskytu medveďa v blízkosti obytných zón. Barbora Sosková z oddelenia komunikácie a propagácie mesta Kežmarok v telefonickom rozhovore uviedla, že magistrát mesta Kežmarok tak urobí v nasledujúcich dňoch," skonštatoval rezort životného prostredia.

Zároveň apeluje na turistov, aby sa pri potulkách prírodou pohybovali iba po vyznačených turistických chodníkoch. Dôležité je nevybrať sa na turistiku sám, upozorniť na seba aj zvukovo – rečou, pískaním či zvončekmi.