Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Niektorí občania Kežmarku nesúhlasia s priebehom obnovy námestia

Na snímke rekonštrukcia námestia v Kežmarku 19. marca 2014. Foto: TASR/Adriana Antošková

Obrátili sa preto na miestnu samosprávu s petíciou, na ktorej je viac ako 750 podpisov nespokojných občanov.

Kežmarok 19. marca (TASR) – Niektorí obyvatelia mesta Kežmarok nie sú spokojní s aktuálne ešte stále prebiehajúcou rekonštrukciou námestia a niektorých ďalších chodníkov. Obrátili sa preto na miestnu samosprávu s petíciou, na ktorej je viac ako 750 podpisov nespokojných občanov. "Nie sme spokojní, ako prebieha rekonštrukcia chodníkov, považujeme ju za krok späť, pretože krásne široké chodníky sa zúžili na najmenšiu možnú šírku 1,8 metra na úkor parkovísk," objasnil pre TASR predseda petičného výboru Alexander Birčák.

Jedno z miest, kde je podľa neho dosť nezmyselne zúžený chodník, je napríklad aj na Ulici Dr. Alexandra, kde ešte aj dvere, ktoré sa otvárajú smerom von, zavadzajú do už aj tak dosť úzkej komunikácie. "Sú aj ďalšie miesta, kde majú problém prejsť mamičky, keď sa stretnú dve s kočíkmi oproti sebe. Ďalšie miesto je na rovnakej ulici, kde je občerstvenie, prevádzkar tam mal minulý rok dva stolíky, bol aj ochotný platiť prenájom za túto časť chodníka, namiesto toho tam bude parkovacie miesto," konkretizoval Birčák. Okrem toho sa v rámci rekonštrukcie urobil aj chodník za priechodom pre chodcov, ktorý má tri metre a v podstate nikam nevedie.
Na snímke zúžujúci sa chodník v rámci rekonštrukcie námestia v Kežmarku 19. marca 2014.
Foto: TASR/Adriana Antošková

Celý problém vznikol podľa petičného výboru aj preto, že mesto nekomunikovalo s občanmi a nevypočulo si ich výhrady. "Ten návrh rekonštrukcie je už od roku 2008, nebola možnosť vyjadriť názor na ňu, neprebiehala žiadna diskusia," konštatoval Birčák. S týmto však mesto nesúhlasí a primátor Igor Šajtlava tvrdí, že diskusia s občanmi prebehla ešte v roku 2008. Vtedy tam však niektoré súčasné prevádzky, ktoré majú so zúžením chodníka problém, ešte neboli.

"Občania, samozrejme, majú právo na podanie petície, mesto bude v tejto súvislosti postupovať podľa zákona, petíciu prešetríme. Podľa môjho názoru sú však všetky tieto chodníky v súlade s normami, myslím si však, že šanca na zmenu tu je, o tom ale rozhodne príslušná komisia," uviedol primátor.



Petičný výbor žiada od mesta, aby sa chodník na Ulici Dr. Alexandra v dvoch zúžených miestach rozšíril o 1,5 metra. "Myslím si, že ľudia prežijú bez tých piatich, šiestich parkovacích miest, ktoré tam doteraz aj tak neboli. Počet parkovacích miest v centre mesta sa už aj tak zvýšil. Zároveň žiadame, aby sa znovu vybudoval chodník do hradu, ktorý bol v rámci rekonštrukcie zrušený. Je to z pohľadu návštevníka nezmysel, aby ku hradu neviedol žiaden chodník," upozornil Birčák.

Samospráva tvrdí, že problém s chodníkom k hradu bude riešiť. V prípade, že by to bolo potrebné, aj na vlastné náklady. Primátor zároveň konštatoval, že komunikácia s petičným výborom je veľmi korektná a je vidieť, že problém chcú vyriešiť. "Predpokladám, že sa nám podarí nájsť spoločné riešenie. S rekonštrukciou námestia sme začali na jar minulého roku, projekt je stanovený na zhruba 1,5 milióna eur, je to financované z eurofondov s päťpercentnou spoluúčasťou mesta. Projekt by mal byť ukončený v máji tohto roku," uzavrel Šajtlava.