Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

V Kežmarku sa začala dlhoočakávaná rekonštrukcia centra

Rekonštrukcia kežmarského centra však odštartovala v porovnaní s pôvodnými plánmi radnice v neskoršom termíne.

Kežmarok 7. apríla (TASR) - Projekt revitalizácie centrálnej mestskej zóny odštartoval v týchto dňoch na území mesta Kežmarok. Samospráve sa podarilo získať na jeho realizáciu prostriedky z fondov Európskej únie.

Rekonštrukcia kežmarského centra však odštartovala v porovnaní s pôvodnými plánmi radnice v neskoršom termíne. Samospráva podpísala Zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (NFP) pre projekt Revitalizácia centrálnej zóny mesta Kežmarok s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ešte 4. apríla 2011.

"Následne na to sa realizoval proces verejného obstarávania, ktorý bol zdĺhavý z dôvodu opätovne podanej námietky zo strany jedného z uchádzačov na Úrad pre verejné obstarávanie," informovala Lucia Pisarčíková z Mestského úradu v Kežmarku s tým, že v tejto súvislosti sa dostal celý projekt do omeškania.

Ako dodala, po úspešnom ukončení procesu verejného obstarávania a po vykonaní administratívnej kontroly zo strany príslušného ministerstva, došlo napokon 7. marca tohto roka k podpisu Dodatku k zmluve o poskytnutí NFP, ktorým bol upravený rozpočet a časový harmonogram projektu. Samospráva získala na jeho realizáciu NFP konkrétne v hodnote viac ako 1,37 milióna eur. Financovaný bude z 85 % Európskou úniou, z desiatich percent štátnym rozpočtom SR a piatimi percentami prispeje mesto zo svojho rozpočtu.

Realizátor stavebných prác, ktorým je na základe výsledkov verejného obstarávania spoločnosť Strabag, s.r.o., si prevzal stavenisko v Kežmarku v druhej polovici marca tohto roka. Jeho úlohou bude rekonštrukcia miestnych komunikácií a vybudovanie siete dažďovej kanalizácie na ulici Dr. Alexandra, ako aj obnova, respektíve výstavba chodníkov na ulici Dr. Alexandra, Hradnom námestí, Garbiarskej ulici a na trase smerom k Barbakánu.

Centrum Kežmarku by malo po ukončení rekonštrukcie disponovať zároveň novými prvkami drobnej architektúry a zelene. Z rozpočtu projektu chcú financovať aj výsadbu drevín, nákup i inštaláciu nových lavičiek a odpadkových košov, modernizáciu verejného osvetlenia, revitalizáciu strechy verejných toaliet a výstavbu nového pódia v centrálnej časti mesta.