Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Kežmarok sa stal súčasťou európskeho projektu Runathon

Ilustračná fotka Foto: TASR - Milan Kapusta

Cieľom projektu je povzbudiť ľudí všetkých generácií k pravidelnému pohybu a propagovať beh ako medzigeneračnú tímovú aktivitu s fyzickými, mentálnymi a sociálnymi výhodami pre aktívne starnutie.

Kežmarok 6. apríla (TASR) - Kežmarok, Európske mesto športu 2022, bol vybraný medzi desať krajín Európskej únie, ktoré sa zúčastnia na projekte Runathon. Cieľom projektu je povzbudiť ľudí všetkých generácií k pravidelnému pohybu a propagovať beh ako medzigeneračnú tímovú aktivitu s výraznými fyzickými, mentálnymi a sociálnymi výhodami pre aktívne starnutie. TASR o tom informovala vedúca kancelárie primátora mesta Kežmarok Barbora Sosková.

Ako povedala, športové podujatie je financované z programu Erasmus+ Európskej únie. V hlavnom meste Bulharska sa 1. októbra 2023 uskutoční aj samotný beh ako súčasť každoročného maratónu, na ktorom sa zúčastňujú tisícky účastníkov z celého sveta.

Na prípravu bežcov je schválený tréningový program Running is a No-age Business, ktorého úlohou je podporiť bežeckú prípravu nováčikov všetkých vekových kategórií. Každé mesto si vytvorí tímy zložené z rovnakého počtu žien i mužov vo všetkých vekových kategóriách, pričom základnou podmienkou je, aby boli všetci prihlásení začiatočníci. Tréningový program sa bude zameriavať najmä na skupinové cvičenie ako prostriedok pre zvýšenie motivácie a vzájomnej podpory medzi bežcami.

"Beh je jednoduchý, prirodzený, a pritom veľmi účinný. Okrem toho, že prospieva zdraviu, posilňuje telo, čistí myseľ a odburáva stres. A hlavne, behať sa dá všade. Je skvelé byť súčasťou projektu, ktorého hlavnou snahou je podporiť beh ako spoločnú aktivitu, ktorá buduje spolupatričnosť a robí ho menej osamelým a individuálnym športom," doplnil primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Okrem maratónu budú v rovnakých dňoch v Sofii prebiehať aj sprievodné aktivity propagujúce ďalšie tradičné a medzigeneračné športy a hry ako nástroje zdravého starnutia a budovania sociálnych vzťahov. Konferencia Legacy bude venovaná zástupcom miestnych orgánov zo zúčastnených krajín, od ktorých sa očakáva, že budú i naďalej podporovať šport všetkých generácií vo svojich mestách.

Záujemcovia o zapojenie sa do projektu sa môžu informovať na Mestskom úrade v Kežmarku, prostredníctvom kontaktov, ktoré sú zverejnené na webstránke mesta kezmarok.sk, alebo oficiálnej stránke podujatia runathon.eu.

Spolu s Kežmarkom sú medzi zapojenými mestami Lisabon (Portugalsko), Baza (Španielsko), Sofia (Bulharsko), Sesto San Giovanni (Taliansko), Schladming (Rakúsko), Maribor (Slovinsko), Sibiu (Rumunsko), Alphen aan den Rijn (Holandsko) a Liepaja (Lotyšsko).