Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Kežmarok už deviatykrát ožije Festivalom študentského remesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Program štartuje štvrtkovým večerným benefičným koncertom speváčky Simy Magušinovej, dobrovoľným príspevkom diváci podporia tri deti s ťažkými zdravotnými problémami.

Kežmarok 7. júna (TASR) - Mesto Kežmarok ožije už deviatykrát atmosférou stredoveku, vytvoria ju mladí študenti z celého Slovenska. Vo štvrtok a v piatok (8. - 9. 6.) sa tam koná Festival študentského remesla. TASR o tom informovali z Múzea v Kežmarku s tým, že jednotlivé časti programu sa uskutočnia na hrade i v drevenom artikulárnom kostole.

Na remeselných súťažiach sa zúčastní celkovo 44 družstiev z 22 stredných škôl z celého Slovenska. Tento rok sa podľa organizátorov festival nesie v duchu "stretnutia s kráľom", je tiež venovaný husitom a ich remeslám. "Historické podujatie je zamerané na vznik prvých cechov a remeselných dielní v Uhorsku. Dobovo oblečení študenti prezentujú svoje remeslá zo škôl a oblastí, z ktorých pochádzajú. Bohatý kultúrny program je venovaný hlavne deťom a mládeži, preto ani tento rok nebudú chýbať zábavné a tanečné vystúpenia, historické hry, súťaže a kreatívne aktivity. Celý program je zameraný na podporu a prezentáciu mladých talentov," uviedlo múzeum.

Program štartuje štvrtkovým večerným benefičným koncertom speváčky Simy Magušinovej, dobrovoľným príspevkom diváci podporia tri deti s ťažkými zdravotnými problémami. Po ňom nasledujú vystúpenia pre deti, okrem iných sa predstaví basketbalová i ohňová šou či historický šerm. O 21. hodine sa z parkoviska pred evanjelickým kostolom presunie na Kežmarský hrad lampiónový sprievod.

Piatkový program sa začína o 8.30 h historickým sprievodom mestom od Baziliky sv. Kríža až na Kežmarský hrad, slávnostné otvorenie festivalu je naplánované na 10. hodinu. Na Kežmarskom hrade sa bude počas celého dňa konať prezentácia remesiel i rôzne súťaže žiakov z jednotlivých škôl. "V Mariánskom kostole sa o 11. hodine koná ekumenická pobožnosť za deti a mládež. Popoludní sa môžu návštevníci tešiť na Show Robošov, Jazerské mažoretky i tanečné vystúpenia. Vyhodnotenie súťaží sa bude konať o 14.30 h," dodáva múzeum s tým, že vyvrcholením piatkového programu bude koncert speváčky Celeste Buckingham a jej hostí.