Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zrekonštruovanú budovu reduty v Kežmarku odhalili verejnosti

Na snímke z 29. marca 2021 kežmarská Reduta pred rekonštrukciou. Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová

Kežmarská Reduta bola za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásená v roku 1981. Ide pôvodne o renesančnú budovu, ktorá za svojimi múrmi ukrýva množstvo príbehov.

Kežmarok 24. októbra (TASR) - V podtatranskom meste Kežmarok v pondelok slávnostne odhalili zrekonštruovanú historickú budovu Reduty. Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Sosková s tým, že obnova stavby zo 17. storočia trvala viac ako 1,5 roka a vďaka oprave jej prinavrátili pôvodnú podobu.

"Súčasťou boli opravy a nátery fasády, omietok, výmena pieskovcových obkladov sokla a pilierov, výplní dverných a okenných otvorov, kompletná výmena strešnej krytiny a poškodených častí krovu," vymenovala hovorkyňa. Súčasťou fasády je aj nástenná maľba, ktorá si vyžadovala reštaurátorský prieskum a následné opravy.

V pláne je podľa radnice aj sprístupnenie obnoveného vnútorného dvora na účely expozície. "V júli počas rekonštrukčných prác vežičky objavili sklenenú fľašu s viac ako 200-ročnými artefaktmi, ktoré boli na pergamenovom papieri napísané v latinčine, doplnené historickou rytinou mesta a Vysokých Tatier," upozornila Sosková s tým, že o mesiac neskôr vedenie mesta do veže vložilo vlastný odkaz budúcim generáciám.

Komplexná rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky na Hlavnom námestí sa zrealizovala na základe úspešne podaného projektu. "Ministerstvo kultúry SR schválilo na obnovu dotáciu takmer 340.000 eur. Spolufinancovanie mesta bolo na úrovni 20.000 eur. Interiér budovy bol zrekonštruovaný ešte v roku 2017," doplnila vedúca oddelenia projektov a verejného obstarávania na Mestskom úrade v Kežmarku Marta Markočiová

Kežmarská Reduta bola za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásená v roku 1981. Ide pôvodne o renesančnú budovu, ktorá za svojimi múrmi ukrýva množstvo príbehov. Na jej mieste stála v minulosti strážna veža, ktorú prestavali v 17. storočí majitelia kežmarského hradu, rodina Thökölyovcov, na takzvaný panský dom Herrenhaus a ubytovávali v ňom svojich hostí. V rokoch 1705 – 1708 bola v budove tlačiareň Mateja Glasera – Vitraria, kde vyšli nemecké, maďarské i latinské publikácie, ako aj knihy v dobovej slovenčine. V roku 1818 sa budova prestavala v klasicistickom slohu na Redutu. Na priečelí je namaľovaný mestský erb a latinský nápis Určené pre stráže, hostí a zábavy. Veža bola z budovy odstránená roku 1846.