Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Kežmarskí poslanci sa zaoberali zmenou rozpočtu

Na snímke novopoastavená fontána na Hlavnom námestí pred budovou Mestského úradu v Kežmarku. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Mesto naďalej počíta s výstavbou polyfunkčnej arény, prestavbou polikliniky, zariadenia pre seniorov, ako aj s revitalizáciou sídliska Sever.

Kežmarok 2. júna (TASR) - Mestské zastupiteľstvo v Kežmarku sa zaoberalo plánovanou zmenou rozpočtu, ktorý ovplyvnila pandémia, vymenovaním nového náčelníka mestskej polície (MsP) či znížením poplatku za prenosnú parkovaciu kartu pre prevádzkovateľov ubytovacích zariadení. V pondelok (1. 6.) zasadli poslanci kežmarského mestského zastupiteľstva tretíkrát v tomto roku, pričom na programe mali 34 bodov. TASR o tom informoval referent oddelenia komunikácie a propagácie tamojšieho mestského úradu Ondrej Miškovič.

Poslanci schválili preklenovacie úvery na päť projektov. Podľa Miškoviča vďaka jednému z nich by mala byť podporená rekonštrukcia zvonice, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, a cieľom ďalšieho z projektov je výstavba, obnova a modernizácia tržnice za účelom podpory lokálnych producentov. Schválené bolo aj spolufinancovanie a predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok v projekte Moderné technológie aj aktualizácia koncepcie rozvoja mesta v oblasti tepelnej energetiky Lokálnej nízkouhlíkovej stratégie mesta Kežmarok.

V uplynulých rokoch mesto hospodárilo s prebytkom a teraz tieto financie vie použiť na vykrytie investičných aktivít. Upravené rozpočtové hospodárenie mesta v sume 1.095.670 eur bolo schválením mestského zastupiteľstva presunuté na tvorbu rezervného fondu mesta Kežmarok,“ uvádza Miškovič.

Mestské zastupiteľstvo schválilo zmeny a doplnenia v územnom pláne mesta. „Územný plán bol prerokovávaný verejnosťou, dotknutými orgánmi štátnej správy dvakrát a s tými občanmi a inštitúciami, ktorým nebolo možné vyhovieť z rôznych dôvodov, bol ešte samostatne prerokovaný,“ vyjadrila sa Eva Kelbelová, poverená riadením oddelenia výstavby, dopravy a životného prostredia mestského úradu.

Poslanci jednohlasne schválili aj menovanie Štefana Šipulu za náčelníka Mestskej polície v Kežmarku, ktorý následne predniesol aj správu o jej činnosti za rok 2019.

Miškovič dodáva, že schváleným nariadením na podporu cestovného ruchu v meste bolo zníženie poplatku za prenosnú parkovaciu kartu pre prevádzkovateľov ubytovacích zariadení na 50 eur na jeden rok. „Karta bude vydaná prevádzkovateľovi na základe písomnej žiadosti a počet kariet pre ubytovacie zariadenie bude maximálne do výšky počtu izieb ubytovacieho zariadenia. Schválila sa aj úľava poplatku za letné terasy na nula eur na 100 štvorcových metrov, vďaka čomu bude v najbližších dňoch centrum mesta znovu otvorené pre turistov,“ priblížil referent oddelenia komunikácie a propagácie mesta.

Podľa neho schvaľovaním poslancov o jeden hlas neprešiel prenájom ľadovej plochy na zimnom štadióne pre hokejové kluby MHK Kežmarok a HKM Kežmarok.

Mesto naďalej počíta s výstavbou polyfunkčnej arény, prestavbou polikliniky, zariadenia pre seniorov, ako aj s revitalizáciou sídliska Sever.