Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Kino Lumiére už tento rok kinosály neotvorí

Na archívnej snímke z 22. mája 2020 návštevníci vchádzajú do kina Lumiére v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký vysvetlil, že kontaminované priestory nie je možné čistiť bežne vodou, ale odbornými chemickými procesmi.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Bratislavské kino Lumiére počas najbližších mesiacoch neotvorí. "Zadymenie a značné znečistenie priestorov celého objektu v dôsledku utorkového (20. 9.) požiaru si vyžaduje časovo náročné odstraňovanie škôd a sanáciu. V nadväznosti na plánovanú rekonštrukciu kina v novembri jeho priestory ostanú zatvorené až do jarných mesiacov budúceho roka. Rokujeme o možnom náhradnom premietaní v kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU," informovali TASR predstavitelia Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký vysvetlil, že kontaminované priestory nie je možné čistiť bežne vodou, ale odbornými chemickými procesmi, ktoré zrealizuje profesionálna odborná spoločnosť so zameraním na sanáciu škôd po veľkých požiaroch. "Čisteniu budú podliehať všetky projekčné technológie, klimatizačné jednotky a vzduchotechnické rozvody, kreslá v kinosálach, steny aj podlahy," dodal Dubecký.

Požiar, ktorý podľa predbežného zistenia vznikol v klimatizačnej jednotke, napáchal výrazné škody v digitalizačnom pracovisku SFÚ, ktoré je základným pracoviskom na digitalizáciu slovenského audiovizuálneho dedičstva. "Žiaľ, je pravdepodobné, že technológie budú technicky nespôsobilé," priznal Dubecký, podľa ktorého má utorkový požiar pre oblasť audiovízie rovnako hrozivý rozmer, ako mal pre nehnuteľné kultúrne dedičstvo požiar na hrade Krásna Hôrka v roku 2012.

Zdôraznil, že digitalizačný proces nebude jednoduché obnoviť a bude si vyžadovať veľké investície. "Presnú výšku škody bude možné vyčísliť až po prvotnej sanácii a následnej profylaktike a preverení funkčnosti dodávateľských firiem týchto technológií," uviedol šéf SFÚ. Analýza podľa jeho slov takisto spresní, koľko filmových materiálov bolo poškodených, či úplne zničených.