Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Kľúčové posolstvá Otvoreného fóra Regióny obsahuje Kremnická výzvy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Fórum sa venovalo napríklad aj princípom otvoreného vládnutia, témam potreby viacúrovňového riadenia regionálneho rozvoja či integrovanému prístupu.

Kremnica 12. júna (TASR) – Problémy a výzvy regiónov v nadchádzajúcom období v kontexte potreby spoločného postupu všetkých sociálno-ekonomických partnerov a dobrej prípravy na nové programové obdobie Európskej únie v rokoch 2021 až 2027 boli témou piatkového podujatia Otvorené fórum Regióny, ktoré sa konalo v Kremnici. Kľúčové posolstvá podujatia pretavili zúčastnení do spoločného vyhlásenia v podobe Kremnickej výzvy.

"Fórum vytvorilo priestor pre aktérov regionálneho rozvoja a ich sietí združených v iniciatíve Regióny 2030, ktorá spoločne reprezentuje záujmy niekoľko tisíc organizácií a inštitúcií podnikateľského, verejnoprávneho, neziskového a mimovládneho sektora," informoval o tom Milan Hagovský, podpredseda Integrovanej siete regionálnych rozvojových agentúr.

Ako uviedol, partneri iniciatívy sú pripravení prevziať spoluzodpovednosť za rozvoj celého územia Slovenskej republiky, jej regiónov, miest a obcí a aktívne prispievať k napĺňaniu programového vyhlásenia vlády SR v oblastiach hospodárskej, sociálnej a environmentálnej politiky a zároveň sa aktívne podieľať na tvorbe podmienok a pravidiel viacstupňového spravovania územia vrátane využívania zdrojov z prostriedkov Európskej únie v programovom období rokov 2021 až 2027.

"Poznajúc potenciál svojho územia, ako aj dôležité rozvojové dokumenty národnej a európskej úrovne a Agendy 2030, účastníci fóra zvýraznili hlavne potrebu podstatne lepšie koordinovanej a transparentnej komunikácie a funkčnej spolupráce všetkých aktérov regionálneho rozvoja. Verejná správa bez spoločného a koordinovaného postupu s podnikateľským a občianskym sektorom nedokáže sama zabezpečiť udržateľný rozvoj regiónov Slovenska," skonštatoval Hagovský.

Dodal, že fórum sa venovalo napríklad aj princípom otvoreného vládnutia, témam potreby viacúrovňového riadenia regionálneho rozvoja či integrovanému prístupu.